Unelmat kuvina

 

Kuva: Pikkusisko. (Kuvaaja: Viola Gusho)

Viola Gusho: Tämä on pikkusiskoni, hän kertoo minulle unelmistaan.

 

Nämä kuvat on otettu vuonna 2000, jolloin tutustuin Etelä- Afrikassa Mossel Bayn pikkukaupungissa lainelautojen rakentajaan nimeltä Leon. Vapaa-ajallaan Leon opetti lainelautailua kodittomille nuorille, jotka asuivat pienen kirkon tiloissa muutaman kilometrin päässä keskustasta, mustien kaupunginosassa, joka oli nimetty apartheid-kauden vapaustaistelijan Joe Slovon mukaan.

Olin jo kauan halunnut toteuttaa suunnitelmani jakaa kertakäyttökameroita ryhmälle afrikkalaisia lapsia, jotka sitten kuvaisivat haluamiaan kohteita. Kirkon suojatit tuntuivat erinomaiselta ”kohderyhmältä”.

Kukaan lapsista ei ollut kuvannut aikaisemmin, joten opetteluun varattiin riittävästi aikaa. Neljän viikon kuluttua, sovittuna palautuspäivänä, kaikki kahdeksan kameraa tulivat takaisin. Onnistuneita kuvia oli yllättävän paljon, ja valokuvaajat olivat syystä tyytyväisiä tuloksiinsa.

 

 
Kuva: Veljeni ja hänen lapsensa. (Kuvaaja: Julia Blow)

Julia Blow: Veljeni ja hänen lapsensa.

Ja mitä lapset halusivatkaan tallentaa kameroillaan? Suosituimmat aiheet olivat ehdottomasti ystävät ja kirkon työntekijät. Eräs tyttö otti lähes koko filmillisen kuvia asuinalueensa rakennuksista. Hän unelmoikin aikuisena ryhtyvänsä rakentamaan uusia taloja ja kunnostamaan vanhoja maalaamalla ne värikkäillä maaleilla.

 

 

 

Kuva: Miehiä. (Kuvaaja: Ncedo Gaveni)

Ncedo Gaveni: Miehiä nauttimassa juomastaan.

Kuva: Poika. (Kuvaaja: Asanda Grootboom)

Asanda Grootboom: Poika kertoi vitsin.

Kuva: Enon talo. (Kuvaaja: Julia Blow)

Julia Blow: Tämä on enoni talo, ja se on mielestäni ihana.

Kuva: Lapsia (Kuvaaja: Ncedo Gaveni)

Ncedo Gaveni: Kauniita, iloisia lapsia.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!