Xinran toimi radiotoimittajana 1990-luvun Kiinassa. Hän juonsi ohjelmaa, jossa tavalliset kiinalaisnaiset saivat kertoa elämästään. Ne, jotka eivät uskaltaneet puhua suorassa lähetyksessä, pystyivät jättämään viestin nimettöminä puhelinvastaajaan. Kertomuksia käsiteltiin myöhemmin lähetyksessä. Muutettuaan kuutisen vuotta sitten Lontooseen Xinran kokosi osan tarinoista Vaiennetut äänet -kirjaksi.
Tarinoiden päähenkilöt ovat hyvin erilaisissa yhteiskunnallisissa asemissa. Joku on rikas korkean puoluevirkailijan vaimo, toinen taas asuu hökkelikylässä ollakseen mahdollisimman lähellä poikansa perhettä.
Kommunistisessa Kiinassa naisen asema ei näiden tarinoiden perusteella ole kehuttava. Suurin osa kirjan naiskohtaloista on synkkiä. Kulttuurivallankumous hajotti monet perheet. Innokas puolueen kannattaja saatettiin pakottaa vastentahtoisesti naimisiin korkean puoluevirkailijan kanssa. Monia tarinoiden naisia on myös käytetty seksuaalisesti hyväksi.
Vaikka kirjan pääosassa ovatkin ohjelmaan soittaneet naiset, Vaiennetut äänet on myös Xinranin tarina. Tekijän kommentit kiinalaisesta journalismista ovat mielenkiintoisia.
Kertomukset ovat kovin kaukana suomalaisesta arjesta, mutta kaikkialla viha, rakkaus ja ystävyys ovat kuitenkin samanlaisia. Tämä vierauden ja samankaltaisuuden yhdistelmä tekee kirjaan kootuista tarinoista koskettavia.
Ilmestynyt Kumppanissa 1/2004