Kevät täyttyi mahdollisuuksista

Poliittista teatteria, monikulttuurista musiikkia, huhmarointia ja venezuelalaista tanssia. Tässä pieni osa kevään Mahdollisuuksien toreilla tapahtuneesta.

 

JYVÄSKYLÄ

 

 
Kuva: Teatteri Poleemi. (Kuvaaja: Teppo Eskelinen)

 

Harvinaisen kesäinen toukokuun päivä houkutteli Jyväskylän muutenkin vilkkaalle kävelykadulle runsaan määrän ihmisiä, joilta Mahdollisuuksien tori ei suinkaan jäänyt huomaamatta.

Paikallinen poliittisen teatterin ryhmä, teatteri Poleemi esiintyi päivän kuluessa kadulla kolme kertaa. Poleemin Ruoka-ajaksi nimetty esitys esitteli kaksi maanviljelijää, suomalaisen ja afrikkalaisen, jotka koettavat ratkoa toimeentulopulmiaan pirullisen alihankkijan, herra Hell Monten, kahmiessa voitot päältä.

Poleemin esitykset keräsivät suuren määrän kiinnostuneita ja välittivät voimakkaasti Ruoka-aika-kampanjan perusviestiä: ratkaisu on pienessä ja paikallisessa. Luomutuotanto ja reilu kauppa olivat myös esillä, totta kai.

Teatteri Poleemi esittää näytelmäänsä kesän mittaan eri kansalaisjärjestöjen tapahtumissa kysynnän mukaan. Aiemmin ryhmä on yhdistellyt teatteria ja politiikkaa yhden sketsikimaran, musikaalin ja toisen katuteatteriesityksen verran.

JOENSUU

 

 
Kuva: Multicultural miracle band. (Kuvaaja: Teppo Eskelinen)

 

Rummutus, laulu ja tanssi raikasi Joensuun kauppatorin esiintymislavalta, kun Multi Cultural Miracle Band pääsi vauhtiin. Maahanmuuttajaorkesterin soitossa oli esiintymisen iloa ja itsevarmuutta, vaikka orkesterin kokoonpano tuntuukin erikoiselta. Yhtye oli tällä kertaa kolmijäseninen, parhaimmillaan soittajia on ollut yhdeksän. Välillä lavalla on pelkkiä perinteisiä rummuttajia, välillä taas musiikkia sävelletään tietokoneella.

Joensuun torin lavalla esiintynyt kokoonpano oli sambialais-angolalainen, joskus soittajia on ollut lisäksi Marokosta ja myös vähemmän eksoottisista maista, kuten Saksasta.

Yhtye on syntynyt Kansainvälinen kohtauspaikka Auroran monikulttuurisuusprojektin ympärille viime kesänä. Projekti on helpottanut yhtyeen uraa, koska soittimet, keikkakyydit ja sen sellaiset järjestyvät Auroran kautta. Yhteistyötä on tehty myös muiden vastaavanlaisten tahojen kanssa, esimerkiksi läheisessä pakolaiskeskuksessa yhtye on toivottu esiintyjä.

Kun tori oli vielä saatu käyntiin capoeira-ryhmän esityksellä, oli kulttuurinen keitos pohjoiskarjalaiseen tapaan valmis. Lavalle tuodut kymmenellä kielellä kirjoitetut kyltit värittivät Mahdollisuuksien torin tarjoamaa kuvaa Joensuusta, jossa monenlaisille ihmisille on tilaa.

MAARIANHAMINA

 

 
Kuva: Huhmarointia. (Kuvaaja: Mika Railo)

 

Maarianhaminan Mahdollisuuksien torilla järjestettiin Ruoka-ajan huhmarekaksintaistelu eduskunnassa Ahvenanmaata edustavan kansanedustaja Roger Janssonin ja Ahvenanmaan maakuntapäivien puheenjohtajan Viveka Erikssonin välillä. Tehtävänä oli jauhaa maissinjyvistä jauhoa, jota tarvitaan maissipuuron keittämiseen. Maissipuuroa syödään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lähes jokaisella aterialla, kuten perunaa Suomessa.

Kiivaan kaksiminuuttisen lopputulos oli tasapeli. Suurin osa jyvistä oli jauhautunut kauniiksi tasalaatuiseksi maissijauhoksi. Pulikan heiluttaminen on pikemminkin tekniikka- kuin voimalaji ja Afrikassa työ on naisten velvollisuus.

Maarianhaminan Mahdollisuuksien tori järjestettiin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Tapahtuma olikin erittäin onnistunut: maarianhaminalaisia uskaltautui paikalle sankka parintuhannen ihmisen joukko.

TAMPERE

Tampereen Mahdollisuuksien tori uhmasi kylmää säätä Tammerkosken rannalla. Hyisen torin lämpötila nousi muutaman asteen, kun ”Bailes folkloricos del Caribe” -tanssiryhmä nousi lavalle. Karibialaisia kansantansseja esittäneet tanssijat saivat yleisön jalat hakkaamaan rytmiä asvalttiin eikä kukaan muistanut enää edes kaivata aurinkoa.

Ensimmäisen ohjelmanumeronsa nelihenkinen ryhmä tanssi koleasta säästä johtuen tavallisissa vaatteissa. Yleisön kovan kannustuksen ja tanssin tuoman lämmön voimin rohkaistuivat tanssijat myöhemmin esiintymään myös värikkäissä kolumbialaisissa puvuissa. Karibialainen tunnelma tamperelaisissa kulisseissa oli valmis.

Tori yhdisti tänä vuonna erilaisten järjestöjen lisäksi muutenkin monipuolisen esiintyjäjoukon. Ennen karibialaisia rytmejä sai yleisö nauttia tamperelaisten muusikoiden tulkitsemista sanskriitinkielisistä rukouslauluista ja reippaasti rämisseestä suomirokista. Taustalla temppuilivat klovneiksi pukeutuneet akrobaatit.

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 3/2003

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!