Ghanalainen uranainen rakastuu

Ama Ata Aidoo: Muutoksia - eräs rakkaustarina Kääntöpiiri 2002

Ghanalaisen Aidoon rakkausromaani jaksaa kiinnostaa viihteellisyydestään huolimatta, koska kulissit ovat eksoottiset ja välillä kosketetaan vakavampiakin aiheita. Tarina sijoittuu rikkaiden ghanalaisten kaupunkilaisten ympyröihin. Niinpä erolle tai liitolle täytyy hakea suvun siunaus matkaamalla maaseudulle pitkiä neuvotteluja tekemään.

Maaseudulla asuvat sukulaiset eivät voi ymmärtää kaupunkiin muuttanutta tiedenaista Esiä, joka haluaa erota miehestään – mieshän kykenee elättämään naisen eikä ole väkivaltainenkaan. Mitä ihmeen syitä eroon naisella voi silloin olla? Esi ei kerro heille siitä kuinka joutui raiskatuksi. Siitä on turha puhua, kun ei ole olemassa mitään omakielistä sanaa tai sanontaa joka kuvaisi vaimon raiskausta, sillä aviomieshän voi vaatia seksiä oikeutenaan milloin vain.

Kohta Esi jo matkaa maaseudulle toistamiseen, uuden ihastuksensa kanssa. Emansipoitunut kaupunkilaisnainen päätyy hurmaavan Alin toiseksi vaimoksi. Rakkauden huumassa ja työkiireiden keskellä Esi ei ehdi juuri surra tyttärensä menetystä entisen anopin omiessa tytön luoksensa asumaan.

Esi tuntuu olevan eksyksissä. Kun hänet kymmenvuotiaana lähetettiin kouluun, hänen erotettiin samalla äidistään, äidinkielestään ja kokonaisesta maailmasta. Hän elää työlleen ja unelmoi rakkaudesta. Hänen tarinansa tuntuu uskottavalta, vaikka se onkin kerrottu kepeään, etäännyttävään sävyyn.

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 1/2003
  

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!