Rasismia pois potkimassa

"Kamppailu rasismia vastaan on tärkein kasvatuksellinen aihe Britannian jalkapalloilussa," sanoo Alison Vaughan brittiläisestä Kick it out-järjestöstä.

Britanniassa törmättiin jo 1980-luvulla rasismiin urheilussa. Siellä syntyi 1990-luvulla monta liikettä rasismin kitkemiseksi jalkapallokentiltä. Yksi näistä liikkeistä on ”Kick it out” (Potkitaan se pois).

Intiasta, Pakistanista ja Karibialta muutti toisen maailmansodan jälkeen runsaasti ihmisiä Britanniaan. Erilaiset etniset vähemmistöt on kuitenkin otettu osaksi yhteiskuntaa hyvin hitaasti. Myös jalkapallossa kesti kauan ennen kuin muita kuin valkoisia pelaajia päästettiin huippuseuroihin ja Englannin maajoukkueeseen. Vuonna 1993 perustettu ”Kick it Out” on yksi monista yrityksistä tehdä jalkapalloilusta osa monikulttuurista Englantia.

”Tällä hetkellä kaikki suurimmat valioliigan joukkueet ovat kampanjassa mukana,” sanoo opettaja Alison Vaughan.

Kuva: Marcus Floman
Tavoitteenamme on luoda jalkapalloseuroista yhteisöjä, jotka vastaavat paikkakunnan etnistä monimuotoisuutta, Vaughan kertoo.

 

Kaikki halutaan mukaan

Alison Vaughan on tyytyväinen nykyiseen brittiläiseen lainsäädäntöön, jossa etninen syrjintä kielletään. Tämä laki koskee kuitenkin vain julkisia laitoksia eikä esimerkiksi jalkapalloseuroja. Koska jalkapalloseurat eivät toimi ihan tavallisten yritysten tapaan, niitä pitää lähestyä tietynlaisella taktiikalla. Siinä Alison Vaughan astuu kehiin. Hän on työskennellyt jalkapalloilun parissa toistakymmentä vuotta. Nainen muistaa elävästi, millaisia yleisön reaktiot olivat kun ensimmäiset tummaihoiset tähdet pelasivat Englannin liigassa.

”John Barnesia heitettiin 80-luvulla banaaneilla ja jopa oman joukkueen kannattajat solvasivat häntä”, Vaughan sanoo.”Haluamme pelaajat ja valmentajat sitoutumaan asenteillaan rasisminvastaiseen työhön”, hän jatkaa.

Aiemmin jalkapallojoukkueet olivat hyvin sisäänpäin lämpiäviä työpaikkoja, joihin oli ulkopuolisena vaikeata päästä töihin. Yksi Vaughanin johtaman kampanjan tavoitteista olisikin, että seurat tiedottaisivat julkisesti lehdissä työpaikoistaan seurojen hallinnossa, markkinoinnissa ja muissa tehtävissä. Tällöin kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet hakeutua työpaikkoihin.

”Tavoitteenamme on luoda jalkapalloseuroista yhteisöjä, jotka vastaavat paikkakunnan etnistä monimuotoisuutta”, Vaughan kertoo.

Niissä jalkapallojoukkueissa, joissa kampanjan teemat ovat olleet pidempään esillä, rasismin vastainen yhteistyö muun yhteiskunnan kanssa on luontevaa. Usein fanikerhot tulevat myös mukaan toimintaan, jalkapallo-otteluiden antirasistisista banderolleista lähtien.

Kun Alison Vaughan puhuu rasismista ja ongelman ratkaisemisesta, hän puhuu rennolla ja iloisella tavalla. Eivätkä naisen puheet jää kauniiden juhlapuheiden tasolle.

”Kymmenisen vuotta sitten aasialais- tai karibialaisperäiset nuoret saattoivat ajatella ettei jalkapalloilu voi olla heidän juttunsa, eihän siellä ole tummia pelaajia, eikä vartijoita tai lipunmyyjiäkään. Nyt kun me olemme kehottaneet joukkueita ajattelemaan todella koko yhteiskuntaa, näemme pikkuhiljaa muutoksen tulevan”, Vaughan sanoo.

Kaikki osapuolet hyötyvät

Useimmat joukkueet tulivat heti kampanjaan mukaan allekirjoittamalla vetoomuksen, jossa he sanovat vastustavansa rasismia.

”Osa joukkueista ei tee muuta asian eteen allekirjoittamisen jälkeen. He ikään kuin ajattelevat ’Pitääkö todella tehdä jotain?’ Jotkut joukkueista saattavat myös sanoa, ettei heillä ole ongelmia rasismin kanssa, ja jos he liittyvät kampanjaan, jotkut ihmiset saattavat uskoa joukkueella olleen ongelmia aiemmin. Silloin pitää vain oikaista ja sanoa, että tämä on positiivinen asia jossa kaikki voittavat”, Alison Vaughan kertoo.

Erityisesti sellaiset joukkueet, joilla on perinteisesti ollut vain valkoisia pelaajia ja valmentajia, ajattelevat helposti ettei tämä asia koske heitä. Tärkeää joukkueille on myös se, etteivät ne halua lisää kustannuksia. Joukkueiden onneksi kampanjan maksavat jalkapalloviranomaiset ja Englannin jalkapalloliiga.

”Ja lopultahan joukkueet voittavat tällä kampanjalla. Kun he avautuvat julkisesti kaikille etnisille ryhmille, jalkapallo alkaa kiinnostaa kaikkia, ja se tietää lisää lipputuloja”, sanoo Alison Vaughan hymyillen.

Kick it out-kampanja löytyy internetissä osoitteesta: www.kickitout.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!