Pohjoisen napapiirin lämpeneminen uhkaa inuitien elintapaa

Neljän valtion alueelle ympäri arktista vyöhykettä levittäytyneet inuitit ovat joutuneet huomaamaan elintapansa olevan uhattuna ilmastomuutoksen johdosta. Maailman kylmimpiin paikkoihin kuuluvien pohjoisten napa-alueiden lämpeneminen vaikeuttaa hylkeiden ja karibujen metsästystä ja kalastusta sekä poronhoitoa.

”Inuiteilla on sama rooli kuin kanarialinnulla kaivoksessa. Jos me emme pysty elämään napa-alueella, on jotain pahasti vialla”, sanoo Sheila Watt-Cloutier, inuitien yhteistyöelimen Inuit Circumpolar Conferencen vastavalittu puheenjohtaja.

150 000 hengen suuruinen inuit -väestö jakautuu Alaskan, Grönlannin, Kanadan ja Venäjän alueelle.

Inuitit ovat aktivoituneet Kioton ilmastonmuutosta säätelevän sopimuksen tukemisessa. Erityisesti vahvan autonrakennus- ja öljyteollisuuden Kanadassa inuitit ovat kampanjoineet Kioton sopimuksen ratifioimisen puolesta.

Myös eskimoina tunnettujen inuitien yhteistyötä monimutkaistavat valtiollisen jakautumisen lisäksi kielelliset ongelmat. Inuitien kieli, inuktitut, on jakautunut lukuisiin murteisiin, eikä sillä ole vakiintunutta kirjoitustapaa.

Inuitit pyrkivät nyt lisäämään yhteisyyden tunnettaan uudella verkkopalvelulla. Toistaiseksi vain englanniksi julkaistavia verkkosivuja ylläpitää Kanadan inuitien kansallinen organisaatio Inuit Tapirit Kanatami. ”Koko hankkeen idea on kuitenkin saada aineisto mahdollisimman nopeasti julkaistuksi omalla kielellämme”, kertoo järjestön puheenjohtaja Jose Kusugak.

Inuitit on yksi maailman vanhimmista alkuperäiskansoista: sillä on yli 5000 vuoden historia. Kansa haluaa kertoa internetin uudessa maailmassa omasta menneisyydestään ja kulttuuristaan. Verkkosivuilla ei kuitenkaan vaieta inuitien ongelmista, kuten alkoholismista, itsemurhista, teiniraskauksista ja sukupuolitaudeista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!