Neljän valtion alueelle ympäri arktista vyöhykettä levittäytyneet inuitit ovat joutuneet huomaamaan elintapansa olevan uhattuna ilmastomuutoksen johdosta. Maailman kylmimpiin paikkoihin kuuluvien pohjoisten napa-alueiden lämpeneminen vaikeuttaa hylkeiden ja karibujen metsästystä ja kalastusta sekä poronhoitoa.
”Inuiteilla on sama rooli kuin kanarialinnulla kaivoksessa. Jos me emme pysty elämään napa-alueella, on jotain pahasti vialla”, sanoo Sheila Watt-Cloutier, inuitien yhteistyöelimen Inuit Circumpolar Conferencen vastavalittu puheenjohtaja.
150 000 hengen suuruinen inuit -väestö jakautuu Alaskan, Grönlannin, Kanadan ja Venäjän alueelle.
Inuitit ovat aktivoituneet Kioton ilmastonmuutosta säätelevän sopimuksen tukemisessa. Erityisesti vahvan autonrakennus- ja öljyteollisuuden Kanadassa inuitit ovat kampanjoineet Kioton sopimuksen ratifioimisen puolesta.
Myös eskimoina tunnettujen inuitien yhteistyötä monimutkaistavat valtiollisen jakautumisen lisäksi kielelliset ongelmat. Inuitien kieli, inuktitut, on jakautunut lukuisiin murteisiin, eikä sillä ole vakiintunutta kirjoitustapaa.
Inuitit pyrkivät nyt lisäämään yhteisyyden tunnettaan uudella verkkopalvelulla. Toistaiseksi vain englanniksi julkaistavia verkkosivuja ylläpitää Kanadan inuitien kansallinen organisaatio Inuit Tapirit Kanatami. ”Koko hankkeen idea on kuitenkin saada aineisto mahdollisimman nopeasti julkaistuksi omalla kielellämme”, kertoo järjestön puheenjohtaja Jose Kusugak.
Inuitit on yksi maailman vanhimmista alkuperäiskansoista: sillä on yli 5000 vuoden historia. Kansa haluaa kertoa internetin uudessa maailmassa omasta menneisyydestään ja kulttuuristaan. Verkkosivuilla ei kuitenkaan vaieta inuitien ongelmista, kuten alkoholismista, itsemurhista, teiniraskauksista ja sukupuolitaudeista.