Sancocho – Karibialainen lihakasvissoppa

Dominikaanisessa tasavallassa turisti yllättyy tilatessaan paikallisen kasviskeiton. Eteen ilmestyy kulhollinen höyryävää tuhtia lihakasvissoppaa sancochoa lisukkeinaan lautasellinen riisiä ja avokadon viipaleita. Lounasaikaan 33 asteen helteessä ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden hipoessa 90 prosenttia, ateria saa kokemattoman helposti tainnutustilaan.

Kuvitelmat kevyestä kasvisateriasta voi unohtaa, sillä Dominikaanisen tasavallan kansallisruokana pidetty sancocho sisältää runsaasti naudan-, sian- ja kananlihaa. Sopan taustalla lienee espanjalaisten valloittajien koti-ikävä omiin tuhteihin talviajan keitoksiin. Sancochon esi-isät saattavatkin olla madridilainen lihaa, makkaraa ja ihraa sekä joitain vihanneksia sisältävä keitos cocido madrileño tai rasvainen kanakeitto, puchero. Näitä huomattavasti maukkaamman dominikaanien keitoksesta tekee saarta alunperin asuttaneilta taino-intiaaneilta perityt kassava, taaro-juuri ja kurpitsa sekä Afrikasta orjien mukana tuodut jamssi sekä ruokabanaani.

Sancochoa syödään myös muissa Karibian maissa kuten esimerkiksi Kolumbiassa, Panamassa, Puerto Ricossa ja Venezuelassa. Dominikaanien mielestä heidän sancochonsa on tietysti parasta. Reseptit vaihtelevat hiukan maan, alueen ja kokin mukaan. Pääidea on kuitenkin sama: erilaisia vihanneksia, juureksia ja lihaa keitetään padassa kauan hiljaisella tulella. Verbi sancochar tarkoittaa keittämistä.

Perinteinen ruokakulttuuri on kovassa paineessa, kun amerikkalaiset pikaruokalat vyöryvät maahan. Pizza Hut ja McDonalds myyvät lounaspakettinsa jo samaan hintaan kuin paikalliset työmaaruokalat papuja, riisiä ja kanaa. Sancochon haastajiksi lelupaketeilla höystetyistä aterioista ei kuitenkaan vielä ole.

”Sancochoa syödään lähes kaikissa tilaisuuksissa, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen… tervetuliaistilaisuuksissa, läksiäissä, pesäpallo-ottelun päätteeksi, poliittisissa kokouksissa, liikesopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä tai viikonloppuna kotona perheen kanssa”, kertoo viime marraskuussa pidettyjen maan toisten valtakunnallisten sancocho-festivaalien järjestäjä Raul Perez Peña.

”Tarkkaa sancocho-reseptiä on vaikea laatia, sillä se vaihtelee tekijänsä mukaan. Yhtenä sancochon perusideana on improvisointi. Kokenut kokki taikoo maukkaan sancochon vaikkei kaikkia aineksia olisikaan saatavissa”, Perez Peña kertoo.

Sancocho (resepti kuudelle)

1/2 kiloa naudanlihaa
1/2 kiloa sianlihaa
1/2 kiloa kananlihaa

1/4 kiloa valkoista taaro-juurta (yautía blanca)
1/4 kiloa keltaista taaro-juurta (yautía amarilla)
1/2 kiloa jamssia (ñame) 1/2 kiloa kurpitsaa (auyama)
1/2 kiloa kassavaa (yuca)
1/2 kiloa bataattia
2 ruokabanaania
4 valkosipulin kynttä (murskattu)
1 vihreä chilipippuri
1 iso sipuli
3 litraa vettä
muutama tuore korianterin lehti
pari ruokalusikallista ruokaöljyä
pari ruokalusikallista viinietikkaa (viinietikan sijaa Dominikaanisessa tasavallassa käytetään kitkerää appelsiinia – naranja agria).
suolaa, oreganoa ja chilijauhetta maun mukaan

Mausta ja ruskista paloitellut lihat öljyssä. Lisää kattilaan vesi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kuoritut kasvikset isohkoina paloina. Anna kiehua muutama minuutti, lisää viinietikka ja loput mausteet. Keitä hiljaisella tulella muutama tunti kunnes kasvikset ovat kypsiä ja liemestä on tullut sakeaa. Tarkista lopuksi suolan määrä. Tarjoillaan riisin ja avokadon kanssa.

Jos kaikkia juureskasveja ei ole saatavilla niitä voi kokeilla korvata esimerkiksi perunalla, porkkanalla tai muilla kotimaisilla juureksilla. Puuttuvia kasviksia voi myös korvata käyttämällä suurempi määrä saatavilla olevia juureksia. Sancochoon voi lisätä myös muutamaan palaan leikatun maissintähkän.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!