Näkökulmat

Nälkä lähtee

Mika Railo (Kuva: Mikko Eerola)Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat päättäneet poistaa nälän maailmasta. Tänä keväänä alkava kampanja on nimetty Ruoka-ajaksi.

Maailmassa tuotetaan enemmän ruokaa kuin koskaan, mutta silti noin miljardi ihmistä kärsii jatkuvasta aliravitsemuksesta. Luku ei ole olennaisesti pienentynyt viimeisen parin vuosikymmenen aikana huolimatta viljelymenetelmien nopeasta kehityksestä.

Teknologiaa — viime aikoina erityisesti geenimuuntelua — on Suomessakin tarjottu ratkaisuksi nälkäongelmaan. ”Koska niin moni näkee nälkää, pitää satoja kasvattaa, ja parhaiten se käy geeniteknologian avulla”, kuuluu teknologiaa myyvien markkinoijien viesti. En ole koskaan ymmärtänyt, kuinka kalliit patenttisiemenet voisivat auttaa maailman köyhimpien maiden köyhiä ihmisiä, jotka kärsivät nälästä juuri sen takia, ettei heillä ole varaa ostaa ruokaa.

Nälkä ei johdu ruoan puutteesta. Yhdysvalloissa, maailman rikkaimmassa valtiossa ja suurimmassa (geeni)ruoantuottajamaassa 31 miljoonaa ihmistä kärsii jatkuvasta aliravitsemuksesta. 31 miljoonaa ihmistä, joiden rahat riittävät vuokraan ja bensaan, mutta eivät ruokaan.

Vaikka aliravitsemus on suuri ongelma, sitä voi ratkoa pienillä konsteilla. Köyhissä maissa yksi suurimmista ruokahuoltoa haittaavista tekijöistä on infrastruktuurin kehittymättömyys — eli suomeksi kuoppaiset tiet. Syrjäseuduilla kasvatetut sadot mätänevät viljelijöiden käsiin, koska heillä ei ole keinoa kuljettaa niitä markkinoille.

Asfalttifirmoilla olisikin enemmän annettavaa köyhien maiden nälkäisille kuin suomalaisten yliopistojen kupeeseen kasvaneilla ”biotiede”-yrityksillä.

Ruoka-aika-kampanja ei ole teknologian vastainen vaan pikemminkin politiikkapainotteinen. Pääteesi on, että nälkä on poliittinen ongelma, joka poistuu tekemällä viisasta politiikkaa.

Kampanja hakee nälkäongelmaan suuria ja pieniä ratkaisuja. Me voimme kaikki osaltamme muuttaa globaalia ruokajärjestelmää oikeudenmukaisemmaksi ostamalla reiluja tuotteita, luomua ja lähiruokaa. Mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös muutoksia kansainvälisessä kauppajärjestelmässä. Näitä muutoksia voi osaltaan tökkiä eteenpäin Suomen hallitus. Suomen hallituksen tökkimiseen tarvitaan viittä miljoonaa suomalaista.

Älä jää sohvalle istumaan. On Ruoka-aika.

Kirjoittaja on Kepan tiedottaja.

Muut linkit:
www.ruoka-aika.net

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!