Tyydyttymätön kysyntä

Maailman tarve kuluttaa öljyä on kovassa nousussa. Viimeisen 50 vuoden aikana planeetan väestö kasvoi 2,6 miljardista kuuteen miljardiin. Samana aikana maailman yhteenlaskettu tuotos kasvoi 583 prosenttia: kuudesta biljoonasta dollarista 41 biljoonaan (luvussa on 12 nollaa). Autojen määrä lisääntyi 53 miljoonasta 520 miljoonaan.

Öljyntuotanto puolestaan paisui 10 miljoonasta päivittäisestä tynnyristä 73 miljoonaan (yksi tynnyri on noin 159 litraa). Vuonna 2020 tuotannon arvioidaan olevan 110 miljoonaa tynnyriä.

Kahden prosentin vuosivauhtia kasvava maailman keskitulo ja kaikkialle tunkeutuva teollistuminen lisäävät kulutustarvikkeiden kysyntää — kehitysmaissakin. Tarvetta on yhä suurempaan määrään autoja, taloja ja kodinkoneita. Niiden valmistamiseen tarvitaan luonnonvaroja — ennen kaikkea öljyä, jolla katetaan 39 prosenttia maailman nykyisestä energiantarpeesta. Esimerkiksi Kiinan öljyntarpeen arvioidaan lisääntyvän 150 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Suurin kuluttaja on kuitenkin Yhdysvallat. Se käyttää yksin peräti 30 prosenttia planeetan luonnonvaroista. Maailman öljystä suurvalta polttaa noin 25 prosenttia. Noin puolet öljystä menee henkilöautojen tankkeihin. Jenkit autoilevat yhä enemmän: kun vuonna 1982 ajettiin 1,5 biljoonaa mailia, niin vuonna 1995 ajomatkaa kertyi jo 2,5 biljoonaa mailia. Yhä useammalla autoilijalla on allaan aikaisempaa suurempi auto, joka kuluttaa entistä enemmän polttoainetta.

Yhdysvaltalainen kuluttaja tarvitsee nimenomaan autoa päästäkseen ostoskeskuksiin, ja suurvallan talous on erittäin riippuvainen maan sisäisestä kysynnästä. Siksi autoilijoille on riitettävä huokeata polttoainetta.

Yhdysvalloilla on vain kolme prosenttia maailman öljyreserveistä, siksi sen on ostettava öljyä muualta. Ylivoimaisesti suurimmat reservit ovat Saudi-Arabialla, jonka hallussa on arviolta 25 prosenttia maapallon öljyvaroista. Toisella tilalla on Irak 11 prosentin osuudella ja kolmas on Yhdistyneet arabiemiirikunnat, jolle kuuluu noin yhdeksän prosenttia (arviot ovat vuodelta 1999). Persianlahden maissa on noin 65 prosenttia maailman tunnetuista öljyvaroista.

Maapallon alkuperäiseksi öljyvarantojen määräksi on arvioitu 2 450 miljardia tynnyriä. Tästä on kulutettu puolet vuoteen 2010 mennessä. Luonnonvaran hankkiminen vaikeutuu melko pian sen jälkeen, koska loppureservit ovat syvällä ja vaikeasti tavoitettavissa. Nykyisiin kulutuskäyriin ja mahdollisiin uusiin öljykenttälöytöihin pohjaavien arvioiden mukaan öljyä saattaa riittää vielä vuoteen 2040 asti.

Lähde: Michael T. Klare: Resource Wars.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!