Karibian terrorismijahti

Yhdysvaltojen sota terrorismia vastaan ei ole leikin asia. José Salvador Cruz, Dominikaanisessa tasavallassa asuva opettaja, ilmestyi kouluun lokakuun lopulla t-paidassa, jossa luki ”Minä tuen bin Ladenia”. Hän sai potkut välittömästi.

Maakunnan opettajien ammattiyhdistys julisti 48 tunnin lakon opettajan tueksi. Opetusministeri Milagros Ortiz Bosch ei kuitenkaan taipunut, vaan ilmoitti, ettei Cruzia palkata takaisin, ellei hän pyydä julkisesti anteeksi kansalta ja 33:n WTC-iskuissa menehtyneen dominikaanin omaisilta.

Yhdysvallat on dominikaaneille unelmien maa. Sadat ihmiset vaarantavat henkensä joka vuosi yrittäessään päästä meren yli jollalla Puerto Ricoon ja sitä kautta pohjoiseen vuolemaan kultaa.

Yhdysvalloissa asuvat siirtolaiset lähettävät noin 1,5 miljardia dollaria takaisin kotiin joka vuosi. He ovat Dominikaanisen tasavallan toiseksi suurin ulkomaanvaluutan lähde heti turismin jälkeen. Talouskasvun pelätään nyt hiipuvan, sillä rahaa ei uskota enää tulevan niin kuin ennen Afganistanin-sotaa. Hispaanojen työttömyys Yhdysvalloissa on iskujen jälkeen noussut viidestä seitsemään prosenttiin.

Välillä näyttää siltä, että maa on sodassa mukana täysin rinnoin yhtenä Yhdysvaltojen osavaltiona. Sotilaita näkyy entistä enemmän kaduilla, pernaruttoon on varauduttu ja poliisi tarkkailee ulkomaalaisia. Maan viranomaiset tuntuvat uskovan, että tämä pieni Karibian saari on seuraava islaminuskoisten fundamentalistien hyökkäyksen kohde.

Järkytys olikin suuri, kun marraskuussa Dominikaaniseen tasavaltaan matkalla ollut kone tippui New Yorkissa. Kaikki eivät vieläkään usko, että kyseessä oli pelkkä onnettomuus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!