Uutta näkökulmaa HIViin

Johannesburgissa sijaitsevassa CSVR-keskuksessa työskentelevät tutkijat Lisa Vetten ja Kailash Bhana ovat kartoittaneet väkivallan suhdetta HIV-tartuntoihin. Tulokset ovat hälyttäviä: sukupuolten välinen epätasa-arvo ja alistaminen parisuhteessa lisäävät naisen mahdollisuuksia saada HIV-tartunta.

Vaikka lainsäädäntö on monin tavoin edistyksellistä ja rakennettu suojelemaan naisia, Etelä-Afrikan seksuaalikulttuuri on edelleen kovin vanhoillista.

Soweton satelliittikaupunginosassa on perustettu naisten neuvontapiste. Kuva: Lotta Lehmusvaara

Soweton satelliittikaupunginosassa on perustettu naisten neuvontapiste tarpeeksi lähelle asiakasta – samalle käytävälle oikeudenkäyntien kanssa. Kuva: Lotta Lehmusvaara

Asennetasolla olisi paljon tehtävää. Nuorista naisista 59 prosenttia kertoi haastattelussa pitävänsä väkivaltaisesti käyttäytyvää miestä seksuaalisesti muita miehiä voimakkaampana, ja 28 prosenttia uskoi, että väkivalta on naisen omaa syytä. Kapkaupungissa haastateltiin 1 394 miestä ja heistä 44 prosenttia ilmoitti pahoinpitelevänsä kumppaniaan.

Myös erilaiset seksiin pakottamisen tavat lisäävät naisen riskiä saada hiv-tartunta. Naisia pakotetaan suojaamattomaan yhdyntään – tai he eivät uskalla vaatia kondomin käyttöä, koska sen pyytämistä pidetään säädyttömänä. Peräti 39 prosenttia viime vuonna haastatelluista eteläafrikkalaisista 12-17-vuotiasta ilmoitti, että heidät oli pakotettu seksiin.

HIV tarttuu naisiin sekä raiskausten ja väkivallan uhan että joidenkin seksiin liittyvien uskomusten ja miesten mieltymysten seurauksena. Kun rekkojen taukopaikkojen prostituoidut alkoivat vaatia kondomia, heidän ansionsa vähenivät 25 prosenttia.

”Miehet sanovat, että se on kuin karkin syömistä paperi päällä”, Bhana kuvailee kondomikammoa.

Tiettyä kaksinaismoraalia osoittaa muun muassa se, että Etelä-Afrikassa naisen ei ole soveliasta puhua seksistä. Silti etenkin maaseudulla asuvan naisen on hyväksyttävä se, että miehellä on kaupungissa tyttöystäviä, joiden luona tämä vierailee – ja pahimmassa tapauksessa tuo vaimolleen tappavan tuliaisen.

Moni yksinhuoltaja joutuu pitämään ympärillään poikaystävien hovia taatakseen lapsilleen ruokaa ja katon pään päälle. Etelä-Afrikassa tunnetaan myös sugar daddyt, miehet, jotka ostavat nuorille tytöille ruokaa ja merkkivaatteita seksuaalisia palveluja vastaan.

Mielipideilmasto kovenee

Tuoreessa muistissa ovat myös presidentti Mbekin yritykset vaikeuttaa raskaana olevien HIV-positiivisten naisten hoitoa. Saattaa olla, että kaduilla ja kodeissa rehottava väkivalta ja hallituksen epäjohdonmukainen HIV-politiikka koituvat valtapuolue ANC:n kohtaloksi.

Hiv-tartunnat ja parisuhdeväkivalta kytkeytyvät toisiinsa. Kuva: Lotta Lehmusvaara

Lisa Vettenin ja Kailash Bhanan mukaan hiv/aids-politiikassa -ja ohjelmissa ei ole aiemmin nähty parisuhdeväkivallan ja hiv-tartuntojen välistä kytkentää. Kuva: Lotta Lehmusvaara

Kansalaisia ärsyttää etenkin se, että hallitus on kieltänyt rikostilastojen julkistamisen. Poliitikot pelkäävät ulkomaisten sijoitusten tyrehtymistä, sillä juuri väkivallan ja HIV:n nujertamisen sanotaan olevan edellytys investoinneille. Tilastojen panttaaminen teknisiin vaikeuksiin vedoten ei lisää uskottavuutta.

Monet eteläafrikkalaiset haluavat kuitenkin pitää toivoa yllä. Esimerkiksi Vetten ja Bhana pyrkivät herättämään tiedotusvälineissä keskustelua väkivallasta ja etsimään uusia luovia keinoja sen kitkemiseksi.

Koska terveydenhuolto ei tavoita miehiä kovinkaan hyvin, naiset ovat päättäneet tavoitella miehiä jalkapallon kautta. Kaikkien rakastamia urheilusankareita aiotaan pyytää roolimalleiksi muille miehille.

Linkkejä:
www.wits.ac.za/csvr
www.ciet.org/welcome.html
www.nisaa.org.za

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!