Intia suunnittelee HIV-positiivisten pakkorekisteröintiä

Intian hallituksessa on käsittelyssä lakialoite, jonka mukaan HIV-positiivisten on ilmoittauduttava viranomaisille ja heistä aletaan pitää rekisteriä. Ehdotusta lieventämään on aloitepakettiin liitetty määrärahoja uusien HIV-testauspaikkojen avaamiseen ja tiedotustoimintaan, jonka erityisenä kohteena ovat raskaana olevat HIV-positiiviset naiset.

Intian terveysministeri C. P. Thakur perustelee ehdotustaan sillä, että aloite on paras keino saada selville Intian HIV-positiivisten todellinen määrä. ”Meidän on päästävä selville tartunnan saaneiden määrästä voidaksemme mitoittaa toimenpiteemme sen mukaisesti”, Thakur sanoi lehdistötilaisuudessa.

Thakur on aiemmin syyttänyt YK:n aidsjärjestöä Unaidsia Intian aids-lukujen paisuttelemisesta. Kesäkuussa Unaids julkaisi raportin, jonka mukaan 560 000 intialaista lasta on tullut orvoiksi aidsin vuoksi. HIV-positiivisten parissa vapaaehtoistyötä tekevän Sharan-järjestön edustaja Bitra George pelkää ehdotuksen johtavan siihen, että ihmiset eivät enää saavu HIV-testeihin. Häpeä asian julkistumisesta ajaisi monet tartunnan saaneet tukiverkkojen ulkopuolelle.