Bush kiristi Kuuba-turistien sakotusta

Yhdysvaltain viranomaiset tiukensivat kesällä suhtautumistaan kansalaistensa Kuuban-matkailuun. Kuuban kauppasaartoon on jo pitkään kuulunut, että tavallisilta yhdysvaltalaisilta rahojen käyttäminen Fidel Castron johtamassa saarivaltiossa on kielletty. Nyt matkailijoiden käyttäytymistä valvotaan ankarilla sakoilla.

Kesäkuussa presidentti George W. Bush määräsi aikaisempaa tiukemman sakotuksen matkustuskieltoa rikkoville yhdysvaltalaisille. Yleisimmät sakot ovat 7 500 dollaria, lähes 50 000 markkaa, mutta korkeimmillaan sakot voivat olla 55 000 dollaria eli noin 350 000 markkaa. Touko-kesäkuussa 443 yhdysvaltalaista sai sakot Kuuba-turismin vuoksi.

Bill Clintonin presidenttikaudella viranomaiset katsoivat sormien läpi matkustuskieltoa rikkovien yhdysvaltalaisten intoa salsan, rommin ja hiekkarantojen pariin. Tämä herätti voimakkaita protesteja Miamin kuubalaispakolaisten keskuudessa.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö voi myöntää erityisluvan Kuuban-matkaan tutkijoille, virkamiehille, poliitikoille tai vaikkapa taiteilijoille, mutta tavallisille yhdysvaltalaisille trooppisen sosialismin saareke on yhä kielletty hedelmä.

Kuubaan matkaavista yhdysvaltalaisista ei ole julkisia tilastoja, mutta New Yorkissa sijaitseva US-Cuba Trade and Economic Council arvioi, että viime vuonna Kuubassa vieraili noin 173 000 yhdysvaltalaista. Matkustuskieltoa rikkoi arviolta 22 000 turistia.

Kauppasaarrosta piittaamattomat yhdysvaltalaiset matkustavat Kuubaan kolmannen maan kautta, yleensä Meksikosta tai Kanadasta. Kuubalaiset maahanmuuttovirkailijat suhtautuvat ymmärtäväisesti kaivattuja dollareita tuoviin yhdysvaltalaisiin, eivätkä leimaa ilman erityislupaa saapuvien passeja.