Tobinin vero on taas tapetilla. Painetta jo vuonna 1972 esitetyn ajatuksen vakavasti ottamiseksi on viime aikoina kasautunut monelta suunnalta.
Vapaus verottaa valuuttaspekulaatiota on oikeudenmukaisemman globalisaation edellytys. Valtioiden ei pidä alistua keinottelijoiden edessä. Tämän takia Suomen hallituksen on toimittava Tobinin veron saamiseksi EU:n lisäksi myös YK-järjestelmän piiriin, esimerksi vuoden kuluttua kokoontuvaan YK:n kehitysrahoituskokoukseen.
Kepa otti Tobinin veron esille ennen viime eduskuntavaaleja ja ajatus saatiin – vaikkakin miedoin muotoiluin – sisään Lipposen kakkoshallituksen ohjelmaan. Valtiovarainministeriö julkaisi loppuvuodesta asiasta selvityksentapaisen, jota Kepa piti yksipuolisena ja täysin riittämättömänä poliittisen päätöksenteon pohjaksi. Ulkoministeri ja toinen valtiovarainministeri olivat samaa mieltä.
Tobinin veron kannatus maailmalla on kasvusuunnassa. EU-puheenjohtajuuteen valmistutuvan Belgian Sosialistipuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Dirk van der Meulen kertoi helmikuun alussa Kepalle toivovansa Suomen hallitukselta näkyvää tukea Belgian suunnitelmille aloittaa Tobinin veron selvittely EU:ssa.
Kanadasta tuli vuonna 1999 ensimmäinen maa, joka virallisesti kannatti Tobinin veroa. Brasiliassa yli 100 kansanedustajaa kannattaa aloitetta. Myös mm. Italian, Espanjan, Belgian, Ranskan, USA:n ja Englannin kansanedustuslaitoksissa on esitystä tuettu. Tammikuussa 2000 Euroopan parlamentissa 223 edustajaa kannatti Tobinin veron selvittämistä.
YK:n tasollakaan asia ei ole tuntematon. Kesäkuussa 2000 yleiskokous hyväksyi erityisistunnossaan (Social Summit +5) päätöslauselman, jossa vaadittiin innovatiivisten rahoituslähteiden vaikutusten selvittämistä.
Kansalaisjärjestöjen agendalla Tobinin vero on ollut pidempään. Samoihin aikoihin Kepan kanssa asiaa alkoi ajaa Ranskassa Le Monde Diplomatique -lehden päätoimittaja Ignacio Ramonetin aloitteesta perustettu Attac-liike, joka on nyt ilahduttavasti rantautumassa myös Suomeen. Asia oli keskeisesti esillä myös Brasilian Porto Alegressa tammikuussa kokoontuneen Maailman sosiaalifoorumin agendalla.
Liikkeessä siis ollaan. Se tuntuu hyvältä.
Nettikumppani pysyy ajan tasalla
19.02.2001
Lehtemme mennessä painoon valtioneuvosto valmistautuu ensin iltakoulussa ja sitten ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassaan käsittelemään kolmea kiinnostavaa asiaa: Tobinin veroa, Suomen kehitysmaapolitiikan tavoitteiden toiminnallistamista kehitysyhteistyössä ja ilmastopolitiikkaa.
Edessä on myös päätös Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen tasosta tämän hallituksen loppukaudella. Ainakin ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK on päättänyt lähteä keräämään ay-järjestöjen ja yksityisten henkilöiden nimiä arkkipiispa Paarman ja SAK:n puheenjohtaja Ihalaisen viimesyksyisen vetoomuksen tueksi.
Kun lehtemme ilmestyy tilaajille, Suomen poliittiset päätökset ovat jo tiedossa. Ennustaminen ja etukäteisarviot ovat siis turhia. Nettikumppani pysyy paremmin ajan tasalla. Seuraa siis tilanteen ja kampanjan kehittymistä Kepan www-sivuilta:
Pressikeskus
Uutiskirje: Hallitus jätti oven raolleen
Muista uusia Kumppanin tilaus
19.02.2001
Nyt se on tehtävä, jos aiot saada seuraavankin Kumppani-lehden painotuoreena, maksutta kotiin kannettuna.
Kumppanille ei lehtenä ole tässä maassa vaihtoehtoa, mutta paperilehdelle on. Se löytyy internetistä. Voit seurata lehteä verkossa osoitteessa www.kepa.fi/kumppani ja liittyä Kumppanin sähköpostilistalle, jolla pari kertaa kuukaudessa kerrotaan nettikumppanin uusimmista jutuista ja päivityksistä.
Kumppanin tilauksen voit uusia verkossa. Kumppani-l -listasta saat tietoa postituslistasivulta. Pysytään yhteydessä.