Ammattina kullankaivaja

Kweku Yeboah (Kuva: Linus Atarah)
Aikamme sankari: Kweku Yeboah

Olemme kaivauksella pienessä ja syrjäisessä Yaallen kylässä viidakon sydämessä Pohjois-Ghanassa. Kweku Yeboahin normaali työpäivä kaivauksella kestää aamuvarhaisesta auringonlaskuun. Yeboah ja hänen työtoverinsa kaivavat polttavan auringon alla useiden metrien syvyydestä kiviä, joiden uskotaan sisältävän kultaa. Päivän aikana he pitävät ainoastaan lyhyen ruokatauon.

Kaivuun jälkeinen vaihe on myös vaativa. Kivet hakataan hienoksi hiekaksi hyvin alkeellisilla työkaluilla. Sitten mineraalipitoinen hiekka laitetaan veteen ja hiekka siivilöidään huolella pois. Jäljelle jäävästä massasta kulta erotellaan elohopean avulla. Elohopea on yleisessä käytössä, eikä kukaan työläisistä tunnu tietävän sen myrkyllisyydestä mitään.

Ghanan hallitus on poistanut kaivostoiminnalta rajoituksia ja avannut yksityishenkilöille mahdollisuuden pienimuotoiseen kaivuutyöhön. Köyhille on siten tarjoutunut tilaisuus tienata elantonsa kullankaivuualueilla. Työ kuitenkin tapahtuu terveyden ja ympäristön kustannuksella.

Yksittäinen kivi voi sisältää nollasta yhteen unssiin kultaa tai enemmänkin. Yeboahin on kaivettava ylös ja murskattava valtavat määrät kiviä löytääkseen yhden kultaunssin, jolla tienaa kuusi dollaria. Hän kertoo, että usein koko päivän saa raataa turhaan.

”Tämä on hyvin vaarallinen ammatti”, Yeboah sanoo ja osoittaa viiden metrin päässä olevaa kuoppaa. ”Vain kolme päivää sitten tuo kaivaus sortui ja neljä kaivajaa hautautui monttuun.”

Yeboah on vaeltanut 800 kilometrin päähän kotoaan Ghanan eteläosista, eikä hän aio luovuttaa. ”Voin elää vaarojen kanssa, elämä on joka tapauksessa täynnä riskejä”, hän sanoo ja katoaa takaisin syvyyksiin.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!