Maailma paloina: Hyvä alku Jubilee-vuodelle

Britannian valtiovarainministerin Gordon Brownin ennen joulua ilmoittama eräiden köyhimpien kehitysmaiden velkojen sataprosenttinen mitätöinti on brittien Jubilee-kampanjan johtajien mielestä vasta hyvä alku.

Velkojen mitätöinnistä tulevat aluksi hyötymään kaikkien köyhimpien ja velkaantuneimpien maiden joukkoon kuuluvat HIPC-maat (Heavily Indebted Poor Countries). Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston aloitteesta luotuun HIPC-ryhmään kuuluu 41 maata. Britannian valtiovarainministeriön mukaan niistä 25 pääsisi vuonna 2000 hyötymään velkojen mitätöinnistä.

Jubilee 2000 -kampanjan mielestä myös sellaisten maiden kuin Nigerian, Haitin ja Perun tulisi kuulua velkojen perumisesta hyötyvien joukkoon. Jubilee 2000-kampanja arvioi 52 maan tarvitsevan kiireistä velkojen peruuttamista.

Kölnissä kesäkuussa 1999 sovitun sopimuksen mukaisesti Britannia on sitoutunut 1,6 miljardin punnan velkojen mitätöimiseen. Valtiovarainministeri Brownin uusi ilmoitus merkitsee 300 miljoonan punnan lisähelpotuksia kehitysmaille.

Alkuvuodesta myös Saksan kehitysyhteistyöministeri Heidemarie Wieczorek-Zeul ilmoitti maansa mitätöivän 30 köyhimmän maan velkoja yhdeksällä miljardilla D-markalla.

Jubilee-kampanja haluaa muistuttaa, että Britannian ja Saksan velkojen mitätöinnin jälkeenkin HIPC-maiden yhteinen ulkomaanvelka on yli 125 miljardia puntaa. Yhdysvaltain ja Kanadan johtajien sitouduttua jo aiemmin ainakin periaatteessa velkojen anteeksiantoon, ratkaisevaa on nyt suurimpien velkojien kanta.

11,7 miljardin punnan velkasaatavia vartioiva Ranska ja 10,5 miljardin punnan Japani ovat Jubilee 2000 -kampanjan erityisiä kohdemaita uuden vuosituhannen kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Toimintamuotoina ovat muun muassa ympäri maailmaa järjestettävät mielenosoitukset Japanin suurlähetystöjen edustalla.

Maailman Palat Kumppanissa 1/00:
Hyvä alku Jubilee-vuodelle
EU:n kehitysyhteistyötä kritisoidaan
Koulutus suojaa teiniraskauksilta
Tuloerot venähtäneet USA:ssa
Länsi-Saharassa odotetaan äänestystä
Taivasjunalla Bangkokissa
Verkkokeräykset yleistyvät

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!