Televisiosota Kurdistanin taivaalla

Kurdien uuden vuoden newrozin jälkeinen päivä, 22.3., oli Turkin hallitukselle juhlapäivä, sillä Englanti peruutti kurditelevision ohjelmien välittämiseen myönnetyn lisenssin. Lähes neljä vuotta toimineen televisiokanavan studiot sijaitsevat Brysselissä ja Tukholmassa, mutta tekniset yhteydet hoidettiin Englannista satelliitin välityksellä.

Kevään aikana kurdit ovat oman television sijasta joutuneet tulkitsemaan Turkin vaaleja ja PKK:n pidätetyn johtajan …calanin kohtelua vihollisen eli Turkin televisiouutisista. Tilanteen voisi rinnastaa vaikkapa siihen, että Kosovon tilannetta voitaisiin seurata vain Serbian uutisista.

Englanti peruutti Med-TV:n luvan, koska sen ohjelmia pidettiin väkivaltaan kiihottavina. Yhtiötä oli jo aiemmin varoitettu samasta syystä. Joidenkin ohjelmien sävy olikin eurooppalaisittain arvioituna aika uhmakas, mutta turkkilaisen mittapuun mukaan arvioituna korkeintaan keskitasoa.

Kostoa arkkujen äärellä

Turkkilaisten televisioasemien vakio-ohjelmiin kuuluu esimerkiksi se, että taisteluissa kaatuneiden sotilaiden äidit vannovat arkkujen äärellä kostoa ja lupaavat lähettää muutkin lapsensa taistelemaan. Näitä lähetyksiä välitetään Eurooppaankin useilla satelliittitaajuuksilla, joten useita Euroopan maita ”väkivaltaan kiihottaminen” näyttää häiritsevan kohteen ollessa Nato-liittolainen Turkki, mutta ei kurdien ollessa kohteena.

Turkki pyrkii lopettamaan kurdilehden Saksassakin

Belgian viranomaiset sulkivat Med-TV:n kesällä 1996, mutta silloin ohjelmat palasivat ruutuun nopeasti. Televisioyhtiön edustajat ovat aina korostaneet sitä, että heillä on useita varasuunnitelmia siltä varalta, että Turkki pystyy painostamaan jonkun maan kieltämään yhtiön toiminnan. Siksi kurdit odottavatkin nyt Med-TV:n paluuta kärsimättömästi.

Suomessa ja Ruotsissa tapaamani, turkkilaisista televisio-ohjelmista jatkuvasti mielipahaa kärsivät kurdit sanovat, että eniten Med-TV:n sulkemisesta kärsivät Turkissa asuvat kurdit. Siellä ei ole ollut muuta kurdilaista tiedonvälitystä sen jälkeen, kun viranomaiset viime lokakuussa sulkivat sanomalehti Ülkede Gündemin.

Euroopassa asuvilla kurdeilla on paremmat mahdollisuudet saada tietoja, esimerkiksi Saksassa ilmestyy koko Eurooppaan leviävä päivälehti Özgur Politika. Turkin hallituksen tavoitteena on tosin myös sen sulkeminen.

KRISTIINA KOIVUNEN

Med-TV:n toimintaa on esitelty Kumppanissa 1/98.

Uusi C-TV -yhtiö alkoi lähettää kurdilaisia uutisia taivaskanavalla 30.5. Samalla saatiin ikävä uutinen siitä, että asianajaja ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja Akin Birdal (Kumppani 2/99) on vangittu uudestaan. Turkin sotilastuomioistuimen mukaan Birdalin toiminta ihmisoikeuksien puolesta vaarantaa maan yhtenäisyyden. Ennen vangitsemistaan hän ehti vakuuttaa jatkavansa työtään vapauduttuaan vankilasta. Birdalin toinen käsi halvaantui viime vuonna murhayrityksessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!