Kohtaaminen kellon alla (osa 1)

Anni Sinnemäki on tullut tunnetuksi Ultra Bran laulujen sanoittajana, mutta hän on myös yhteiskunnallisesti aktiivinen nainen. Ultra Bra on ollut Maailma kylässä -festivaalin vakituinen esiintyjä jo vuodesta 1995 ja tulee jälleen toukokuussa. Painostettuna Anni suostuu puhumaan jopa köyhistä väsyneiden leijonien maista.

Stockmannilla on hyvä puhua kehitysyhteistyöstä ja kulutuksesta. Anni Sinnemäki on itse paikan valinnut. Hän sanoo, ettei tiedä paljoakaan kehitysmaista tai kehitysavusta, mutta voidaan niistäkin puhua jos puhuttava on.

Puhutaan sitten jostain muusta. Anni Sinnemäellä on kokemusta kansainvälisestä työstä, sillä hän oli viime vuonna ympäristöministeriön leivissä järjestämässä foorumia yhteisestä ympäristöstämme Pietariin. Se oli eräänlainen viranomaistahojen ja kansalaisjärjestöjen kohtaaminen, ja se pidettiin viime syksynä Nevan kaupungissa. Anni on opiskellut venäjän kieltä ja sopi siksikin tehtävään.

”Olin varmaan alin työntekijä organisaatiossa. Ympäristöministeriön lähialueyksiköllä on erilaisia projekteja Pietarin ja Itämeren alueella. Siellä on katsottu, että Suomen kannattaa sijoittaa alueen ympäristökohteisiin. Mukana on teknisen avun hankkeita, koulutushankkeita ja ympäristökasvatukseen liittyviä projekteja. Siinä on taustaa foorumille. Ensimmäinen yhteinen ympäristöfoorumi järjestettiin jo 1992. Pekka Haavisto oli silloin mukana kansalaisjärjestöjen edustajana, nyt hän pääsi toteuttamaan foorumin ministerinä.”

”Venäjällä on kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten välillä aitoja ennakkoluuloja. Ehkä foorumi auttoi osaltaan heitä löytämään toisiaan, vaikka kansalaisjärjestöt valittivat, että heidän edustuksensa ei ollut tarpeeksi laaja.”

”Venäjällä ei tunnu olevan selkeätä päämäärää ympäristöasioissa ja siksi siellä saavutetaan myös vähemmän menestystä. Baltian maat ovat pyrkimässä Euroopan unioniin ja omissa hankkeissaan he ottavat huomioon EU:n standardit. Esimerkiksi Tallinnan vedenpuhdistuslaitos on hienompi kuin Helsingissä. Pietarin vesilaitos päästää jätevesistä kolmanneksen puhdistamattomina Suomenlahteen.”

Paluu maailman kylään

Se siitä foorumista. Oikeastaan tapaaminen on järjestetty siksi, että Anni Sinnemäki tunnetaan Ultra Bra -yhtyeen laulujen sanoittajana ja Ultra Bra esiintyy toukokuussa Maailma kylässä -tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä.

”Ultra Bra on esiintynyt Maailma kylässä -tapahtumassa joka vuosi syntymästään saakka. Oikeastaan se pitää velvollisuutenaan esiintyä siellä, sillä siellä se sai ensimmäisen suuremman yleisönsä. Ensimmäisellä keikalla 1995 yhtyeen nimi taisi olla vielä Kerkko Koskinen Ensemble. Siinä oli joitakin vanhempia äijiä puhaltimissa ja ohjelmistossa oli yli kolme biisiä.”

Ultra Bra on valittu vuoden yhtyeeksi 1998. Alkunsa kokoonpanon menestys sai, kun Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto päätti järjestää kilpailun uusista poliittisista lauluista 1994. Annin aviomies Kerkko Koskinen oli sävellellyt joitakin runoja ja hän pyysi uusia sanoituksia kavereiltaan. Kilpailuun lähetettiin kappaleet Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat, Veturitaksi valtamerilaiva ja jotain muuta.

Yhtye voitti kilpailun ja Libero-lehti katsoi sen jutun arvoiseksi. Tärkeämpää oli kuitenkin se, että palkinnoksi yhtye sai luvan tehdä oman levyn. EP Houkutusten kiihottava maku julkaistiin 1995. Megamania otti levyn omaan levitykseensä ja sitä soitettiin radiossa. Siinä vaiheessa yhtyeen nimeksi oli keksitty Ultra Bra. Anni Sinnemäki alkoi kirjoittaa sanoituksia syksyllä 1995.

”Olen kuullut, että tuosta ensimmäisestä levystä on tullut varsinainen divariharvinaisuus. Sen painos oli 500–1 500 kappaletta ja nyt siitä on maksettu jossakin divarissa jopa 500 markkaa.”

Anni sanoo, ettei hän ollut pöytälaatikkorunoilija ennen Ultra Brata, mutta yhtye toi hänessä runoilijan esiin. Viimeisimmällä albumilla Kalifornia on kahdeksan Annin sanoitusta, muita sanoittajia ovat Pekka Lahdenmäki, Ville Putro, Janne Saarikivi ja Juhana Rossi.

Ultra Bran ensimmäinen pitkäsoittoalbumi Vapaaherran elämää julkaistiin 1996. Nyt sitä on myyty kultalevyyn oikeuttava määrä ja he ottivat vastaan palkintonsa kolmannen albuminsa julkistamistilaisuudessa. Samalla he saivat kultalevyn myös singlestä Tyttöjen välisestä ystävyydestä. Se on Anni Sinnemäen sanoitus ja siinä tytöt kävelevät kadulla rinnakkain niin, että vastaantulijat joutuvat väistämään ja he haluavat samoja poikia niin, että iltakaudet joutuvat kärsimään.

Anni osaa muuttaa arkipäivän pienet huomiot puhutteleviksi teksteiksi. Ultra Bran toinen pitkäsoittolevy Kroketti julkaistiin puolitoista vuotta sitten ja se on siitä saakka keikkunut listoilla. Sitä on myyty jo yli 60 000 kappaletta. Opiskelijapiirien ja älymystön suosimasta yhtyeestä on kehittynyt koko kansan orkesteri, jota kuuntelevat niin isät kuin tyttäretkin. Vaikka yhtyeessä on 12 jäsentä, sitä ei voi sanoa pelkäksi tusinakokoonpanoksi.

Ikkunoita tiivistämässä

Anni Sinnemäki sanoo käyneensä edellisenä päivänä entisessä koulussaan Kallion ilmaisutaidon lukiossa vetämässä biisikurssia, jossa hän opetti sanoituksien tekemistä. Kun sanoja alkaa käyttää, niitä rupeaa tuppaamaan moneen eri paikkaan ja parhailta niitä jopa pyydetään. Anni on lisäksi tekemässä sanoja syksyllä nähtävään tanssiesitykseen Pieni hyvä, joka kertoo vanhuksista ja heidän hoidostaan. Työn alla on myös Don Huonojen kappaleiden kääntäminen venäjäksi.

Kallion ilmaisutaidon lukio on lähellä myös Ultra Brata. Monet yhtyeen jäsenistä ovat käyneet koulunsa siellä ja jossakin yhteydessä he ovat sanoneetkin, että he ovat kiertueillaan kuin luokkaretkellä.

Juttu jatkuu > > >

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!