Nigeria odottaa mitalia

Kenraali Abacha suunnittelee yhden ehdokkaan vaaleja pian MM-kisojen jälkeen. Demokratialiike toivoo Nigerian jalkapallojoukkueelle mahdollisimman huonoa menestystä.

Lagosin Sheraton-hotellin aulassa on tungosta ennen MM-karsintaottelua Burkina Fasoa vastaan. Superkotkat, jalkapallon olympiavoittajat ja MM-toivot ovat tulleet käymään kotona. Valokuvaajat ja lehtimiehet metsästävät haastatteluja, ja sadat fanit haluavat nähdä vilauksen idoleistaan.

Amsterdamin Ajaxin nuori maalinsylkijä Tijani Babangida makoilee peiton alla ilmastoidussa sviitissään ihailevan kaverijoukon ympäröimänä. Satelliittikanava suoltaa vauhdikkaita yhdysvaltalaisia piirrettyjä. Kaverit kikattavat ja juovat ylikansallista limsaa.

— Atlantan olympialaiset olivat mahtava kokemus. Ensin voitimme Brasilian välierissä ja lopulta kukistimme Argentiinan finaalissa. Kultamitali oli unelmien täyttymys, Babangida kiteyttää.

Hän lisää kuitenkin, ettei olympiavoitto ollut mikään yllätys, sillä useimmat Nigerian pelaajista ovat hankkineet vuosien ajan kokemusta ja kultaa Euroopan isoissa futissarjoissa.

Euroopan mestareita

Tijani Babangida on epäilemättä oikeassa. Hän itse uurasti tänä keväänä pörssiin lähteneelle Ajaxille ties kuinka monennen Hollannin mestaruuden — yhdessä muiden eksoottisten maiden tähtipelaajien, kuten Nigerian Sunday Oliseh’in, Etelä-Afrikan Benedict McCarthyn ja Suomen Jari Litmasen kanssa.

Uefa-cupin voitto meni tänä vuonna Italian hopeajoukkueelle Milanon Interille, jossa liberon tonttia siivoaa rastatukkainen nigerialainen korsto Taribo West. Brasilian Ronaldon rinnalla Interin vastustajien …

Valitamme kovin että diskettivaurion takia tästä puuttuu tekstipätkä, vika korjataan oitis kisojen jälkeen…(?) … tystä Ranskan MM-kisoissa, sillä kenraali Sani Abacha suunnittelee yhden ehdokkaan presidentinvaalien pitämistä pian kisojen jälkeen. Juuri vankilasta päässyt oppositiolehden päätoimittaja Bayo Onanuga muistaa, että vuoden 1994 MM-kisojen alla tilanne oli samanlainen.

— Nigeriassa kuohui. Ensimmäiset vapaat vaalit oli mitätöity, ja sotilaat olivat vanginneet vaalivoittaja Moshood Abiolan. Ihmiset osoittivat mieltään kiväärinpiippuja vastaan, mutta tiesimme, että jos Superkotkat menestyvät, nigerialaiset unohtavat kaiken muun ja puhuvat vain jalkapallosta. Babatunde Olugboji Perustuslaillisten oikeuksien järjestöstä uskoo Nigerian olympiavoiton pahentaneen maan ihmisoikeustilannetta.

— Olympiavoitto lujitti sotilaiden hirmuvaltaa. Kenraali Abacha julisti, että voitimme kultaa hänen politiikkansa ansiosta. Olympiakulta oli muka osoitus siitä, että Abachan ikeen alla Nigeria voisi olla suuri ja mahtava.

Politiikantutkija Abubakar Momoh kertoo, kuinka voitonjuhlia seurasi krapula. Ihmiset heräsivät huomaamaan olevansa yhä nälkäisiä.

— Jalkapallomestaruudet eivät poista köyhyyttä. Brasilia on voittanut MM-kultaa lukuisia kertoja, mutta se ei ole poistanut köyhyyttä Brasiliasta. Olympiavoitto vapautti ihmiset vain hetkeksi julmasta arjesta.

Palloliitto möhli

Nigerian palloliitto on sotilasjuntan tiukassa otteessa. Palloliiton puheenjohtaja on eläkkeelle jäänyt nelikymppinen eversti. Myös useimmat hallituksen jäsenistä ovat sotilaita ja kuuluvat Pohjois-Nigerian hausa-kansaan. Maajoukkuepelaajat ovat Tijani Babangidaa lukuunottamatta etelästä, useimmat Nigerjoen suiston riistetyiltä öljyalueilta.

Suomalaiset jalkapallon ystävät tuntevat Nigerian pelaajista parhaiten Finidi Georgen. Ajaxin entinen laitamies jakeli seuran huippuvuosina oikealta laidalta nappisyöttöjä Jari Litmaselle.

Espanjan Real Betisiin siirtynyt Finidi ei päässyt olympialaisiin, koska Nigerian palloliitto möhli kutsun lähettämisessä. Kun Atlantan kisat alkoivat, Finidi oli kotimaassa viettämässä kesälomaa.

Finidi George muistelee pelivuosiaan Amsterdamissa, missä hän talvisin valmistautui otteluun hieromalla kuumaa rasvaa iholleen. Ottelun jälkeen hänellä oli joskus tapana lähteä yöjuoksuille Jari Litmasen kanssa. Hän sanoo oppineensa Litmaselta myös hiukan suomea.

— Työtä, hän lausuu keskittyneesti, suu mutrussa, ja nauraa päälle.

Perhe on paras

Finidi sanoo viihtyvänsä Espanjassa. Ajaxissa peli oli hänen mielestään liian järjestelmällistä.

— Jos pelasin numerolla seitsemän, minun piti pysyä oikeassa laidassa. Olisi ollut mahdotonta leikata välillä toiseen laitaan. Espanjassa saan vaihtaa laitaa mieleni mukaan ja halutessani voin hakea pallon vaikka keskikentältä. Espanjassa peli on kuitenkin rajumpaa. Siellä potkitaan jalkoihin, eivätkä tuomarit aina muista puhaltaa pilliin.

Finidin kasvattajaseura Sharks of Port Harcourt voitti viime vuonna Nigerian mestaruuden. Kauden päätteeksi pelaajat mellakoivat maksamatta jääneiden palkkojen takia. Poliisi vei muutaman jalkapallomestarin putkaan.

— Ennen vanhaan raha ei ollut tärkeää, koska talous oli kunnossa. Inflaatio ei ollut vielä kurjistanut ihmisiä. Nyt jalkapallosta on tullut bisnestä, joka hyödyttää eniten niitä, joilla on valtaa, hän sanoo.

Afrikkalaisesta futisammattilaisesta ei Finidin mukaan tule helposti monimiljonääriä, koska omaisuus jaetaan koko suvun kesken.

— Euroopassa ihmiset tekevät töitä vain itsensä ja ydinperheensä hyväksi. Afrikassa meillä on tapana huolehtia myös äidistä ja isästä, veljistä ja siskoista ja heidän perheistään. Me emme ole rikkaista perheistä. Mitä tahansa saammekin kerättyä kokoon ulkomailla, yritämme aina tuoda osan siitä kotiväelle.

Universaali peli

Valmentajakiistoistaan kunnialla selvinnyt Nigeria on Finidi Georgen mukaan Ranskan MM-kisojen todellisia mitalisuosikkeja. Alkulohkossa Superkotkat saavat vastaansa Espanjan, Paraguayn ja viime kisojen yllättäjän Bulgarian, joka hävisi prossiottelussa Ruotsille.

Afrikan mestaruuskisojen ulkopuolelle jätetty Nigeria on hävinnyt tänä vuonna vain yhden harjoitusottelun. Kotiyleisön edessä pelannut Saksa löi Nigerian huhtikuussa 1-0.

— Jalkapallo on Afrikan nopeimmin kasvava elinkeino. Vielä 80-luvulla eurooppalaisjoukkueiden ei tarvinnut pelätä, kun he kohtasivat afrikkalaisjoukkueen. Mutta nyt heidän täytyy valmistautua otteluun tosissaan, sillä muuten he häviävät. Jalkapallosta on tullut universaali peli, Finidi George innostuu.

Nigerian jalkapalloliigan johtaja Abubakar Salihu yhtyy hehkutukseen.

— Afrikkalainen jalkapallo on kehittynyt viime vuosina valtavasti. Afrikasta on tullut Euroopan ja Etelä-Amerikan rinnalla tasavertainen jalkapallomaanosa. Ei olisi yllätys, jos Afrikka jatkaisi maailmanmestaruuksien kahmimista nyt miesten kisoissa. Nuorten MM-kisoissa olemme olleet ylivoimaisia jo kymmenen vuotta.

Peik Johansson

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!