Aikamme sankarit: Sarnia

Neljä tehtävää yhdellä kertaa

Kuva Sarniasta ei millään tavalla ole ainutlaatuinen, eivätkä sen piirteet kerro vain yhden intialaisnaisen elämästä. Oikeampi luku olisi 80 miljoonaa.

Oleilin Sarnian, bhil-kansaan kuuluvan naisen kodissa Maya Pradeshin osavaltion piirikunnassa Jhabuassa muutamia päiviä. Näistä tavallisin alkoi hänen osaltaan jo varhaisina tunteina pihapiirin tarkalla lakaisulla. Sarnia jatkoi kilometrien raskaalle matkalle vettä ja polttopuita etsien. Seurasin häntä, autoin parhaani mukaan.

Myöhemmin päivällä palatessani vierailuiltani löysin hänet tekemästä neljää tehtävää yhtä aikaa.

Sarnia istui kotinsa keskellä ruokkien pientä lastaan. Täyttä huomiota vaativaan toimitukseen ei hänellä ollut varaa. Samanaikaisesti Sarnia keitti ruokaa kodin liekehtivällä avotulella. Ja puhdisti astiaa toisella kädellään. Ja vaivasi taikinaa toisellaan.

Sattui olemaan viiniaika – kausi, jolloin miehet eivät liikauta varvastakaan työnteon vuoksi.

Kuin olisin kuullut tarinan aikaisemminkin – vain paikka näyttää muuttuneen.

P. Sainath

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!