Himachalin lukutaitoisuus yllättää

Himachal Pradeshin osavaltiossa Intiassa lähes kaikki lapset käyvät koulua. Himachalin lasten lukutaitoisuus on yllättänyt tutkijat: 95 prosenttia 10–14 -vuotiaista lapsista osaa lukea. Intian mittakaavassa se on ihme.

Vuoristoisella seudulla Himalajan kyljessä ei ole isoja kaupunkeja, välimatkat kävellään mäkisiä polkuja pitkin, ja kylmä talvi sekä rankat sateet estävät usein kouluun menon. Silti koulussa käydään paljon ahkerammin kuin muualla Intiassa.

Esimerkiksi dharamsalalaisen maanviljelijän Parsh Ramin kaikki kuusi tytärtä käyvät koulua ja osaavat lukea. Vanhin tytär hoitaa perheessä luku- ja kirjoitustaitoa vaativat asiat, koska vanhemmat ovat lukutaidottomia. Naapuritaloissa tilanne on sama: lapset lukevat, vanhemmat eivät.

— Jos tyttö osaa lukea, hän saa paremman aviomiehen, sanoo Parsh Ram.

Himachalin lasten lukutaidottomuus oli vielä 40 vuotta sitten samaa luokkaa kuin Rajastanin tai Uttar Pradeshin: 50 prosenttia. Näissä osavaltioissa lukutaidottomuus on yhä 30 prosenttia. Intiassa vain puolet lapsista edes käy koulua.

Himachal käyttää puolet enemmän julkisia varoja peruskoulutukseen kuin Intian osavaltiot keskimäärin. Myös opettajia on oppilaita kohden tuplasti enemmän: yksi opettaja joka 25. lasta kohden.

Lukutaitoa arvostetaan

Intian eliitti luulee yleisesti, että lukutaidottomuus on vanhempien syytä. Kuvitellaan, että lapset halutaan pitää kotitöissä mieluummin kuin koulussa. Uusin intialainen koulututkimus kumoaa nämä luulot. Delhi School of Economicsin ja Indian Social Instituten tutkijoiden Pohjois-Intiassa haastattelemista köyhistä vanhemmista valtaosa haluaa lastensa käyvän koulua.

Intian perustuslaki takaa ilmaisen peruskoulun kaikille, mutta käytännössä monissa kylissä ei edes ole kouluja. Jos koulu on, olosuhteet ovat usein niin kehnot, ettei siellä voida opettaa tai oppia mitään.

Vain kahdessa prosentissa Biharin, Maya Pradeshin, Uttar Pradeshin ja Rahastanin peruskouluista on ehjä katto, vessa, juomavesi ja piha. Kahdeksassa prosentissa kouluista ei ole mitään näistä.

Kouluista puuttuu usein myös opettajat. Esimerkiksi Uttar Pradeshissa, Paraspurin kylässä on yksi opettaja opettamassa 157:ää lasta.

Karina Horsti

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!