Aggressiivista markkinointia Kiinassa

Nestlen tuotteet ilmestyivät syrjäisen, eteläkiinalaisen Yunnanin provinssin kauppojen hyllyille kolme vuotta sitten. Nestle alkoi välittömästi markkinoida tuotteitaan lähettämällä maakunnan pääkaupungin Kunmingin synnytyssairaaloihin ilmaisnäytteenä valtavia määriä äidinmaitokorviketta. Sairaaloissa ryhdyttiin säännönmukaisesti käyttämään ilmaiseksi saatavaa Lactogen-korvikemaitoa. Tällä hetkellä Nestlellä on Kunmingissä oma agentuuri, joka toimittaa maitokorvikepurkit suoraan sairaaloihin. Nyt maito on jo maksullista, mutta sairaalat saavat sitä 25 prosenttia markkinahintoja halvemmalla. Nestlellä on myös oma myyntiedustaja Chengdussa Setsuanin naapuriprovinssissa, joka kiertelee säännöllisesti Kunmingin synnytyssairaaloissa tarjoten sairaalatyöntekijöille lahjoja ja muita houkuttimia, jotta nämä yllyttäisivät äitejä käyttämään korvikemaitoa. Kolmessa vuodessa korvikkeen käyttö on levinnyt hyvin laajalle, vaikka samaan aikaan sen hinta on lähes kaksinkertaistunut 14 yuanista tämän päivän 27 yuaniin. Samalla imettäminen on vähentynyt ratkaisevasti ja Nestlen äidinmaitokorvikkeen myynti on kasvanut. Pelkästään Kunmingin teollisuuskaupungissa asuu kaksi miljoonaa talouskasvun myötä vaurastuvaa asukasta.

Korvikekierre alkaa laitoksella

Synnytyslaitoksilta kotiin lähteville äideille annetaan kullekin 600 gramman purkki Lactogeniä syötettäväksi vauvalle rintamaidon sijasta. Äitejä ei laitoksellakaan rohkaista imettämään vauvojaan. Kunmingin kansansairaalassa numero yksi äitien ei sallita imettää eikä edes tavata vauvojaan kokonaiseen viikkoon. Kaupungin muissa sairaaloissa äidit saavat olla vauvojensa kanssa, mutta heitä on kielletty imettämästä. Jotkut sairaalat eivät ainoastaan tyrkytä Nestlen maitokorviketta tuoreille äideille, lisäksi niissä ei tiedetä kuinka sitä pitäisi oikeaoppisesti käyttää. Eräissä Kunmingin sairaaloissa Lactogen-maitojauhe sekoitetaan veteen ja sitten seosta keitetään, jolloin kaikki ravinteet tuhoutuvat. Niissä harvoissa synnytyssairaaloissa, joissa äidit saavat edelleen imettää vauvojaan, tapana on antaa vauvoille pullomaitoa välittömästi imettämisen jälkeen. Tämä voi johtaa siihen, ettei vauva suostu enää syömään äidinmaitoa, koska korvikkeessa on enemmän sokeria. Kuinka paljon Lactogeniä käytetään sitten kotona? Tällä hetkellä kukaan ei tiedä tarkkaan. Voidaan kuitenkin päätellä, että Kiinan yhden lapsen politiikan takia ja koska vanhemmat luottavat täydellisesti terveysviranomaisiin, he jatkavat myös kotona vauvan ruokkimista maitokorvikkeella uskoen sen olevan parasta heidän ainoalle pienokaiselleen. Maitokorvikkeen käyttöä lisää varmasti vielä sekin, että useimmat kiinalaiset, erityisesti hyvin toimeentuleva keskiluokka, pitävät länsimaisia tapoja moderneina ja hienompina kuin kiinalaisia perinteitä. Lisäksi on äitejä, jotka olivat suunnitelleet imettävänsä vauvaansa, mutta tuttipulloon ja maitokorvikkeeseen totutettu vauva ei suostukaan syömään rinnasta. Korvike on kuitenkin kallista, ja erityisesti köyhempien perheiden kohdalla tämä tulee johtamaan siihen, että korviketta sekoitetaan liian suureen vesimäärään ja lapsi jää aliravituksi tai sairastuu ripuliin.

Li Wen, Kunming

Kirjoittaja on lääkäri ja Kunmingin lääketieteellisen korkeakoulun opettaja

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!