• 2.10.2007

  Nomadit ja liikkuva elämäntapa

  Tieteilijät ovat jo kauan pohtineet selitystä ihmisen levottomuudelle. Nbororot ovat esimerkki paimentolaiskansasta, josta valtaosa on asettunut kiinteään leiriin heti olosuhteiden salliessa. Toisia nomadeja jatkuva muutto jaksaa edelleen ihastuttaa.

 • 2.10.2007

  Levyarvostelut

  Tälläkin kertaa kriitikon valitsemat kokoelmat ovat olleet korvia hivelevää kuunneltavaa. Flamencossa Ripattia viehättää syke, joka on syntynyt Andalusian romanien laulussa ja jota uudemmat vaikutteet ovat rikastuttaneet. Itämainen musiikki alkaa tanssittaa ja iltaa voi jatkaa salsan askelin.

 • 2.10.2007

  Rikolliset rangaistusta vailla

  Amnesty Internationalin mukaan suurimmat ihmisoikeuksien toteutumista uhkaavat tekijät ovat köyhyys ja rankaisemattomuus. Maailman suurin ihmisoikeusjärjestö toteaa vuosiraportissaan, että myös uskonnolliset ja poliittiset erimielisyydet jakavat ihmisiä entistä enemmän.

 • 2.10.2007

  Suomineidon peukalossa

  Käytyään neljästi Etelä-Amerikassa ja viidesti Aasiassa Johanna Pohjola suunnisti kohti Lappia, missä ei ollut milloinkaan käynyt. Kotimaan kauneutta on helpompi ymmärtää, kun sitä katselee maailmankansalaisen silmin.

 • 2.10.2007

  Kai Vaara

  Kehityskriitikko Kai Vaara ei ole luopunut nuoruuden ihanteistaan, vaan haaveilee edelleen elämästä luonnossa kilpailun ja kulutusyhteiskunnan ulottumattomissa. Pirkanmaan järvi- ja metsämaisemissa Vaara saavuttaa kaipaamansa vapauden.

 • 2.10.2007

  Ekspatriaatti valitsee juurettomuuden

  Työnsä vuoksi ulkomaille suuntaavat ekspatriaatit eivät omaksu uuden maan kulttuuria samalla tavoin kuin pysyvästi muuttavat siirtolaiset. Kotimaahan on pitkän ulkomaankomennuksen jälkeen kuitenkin vaikea palata.

 • 2.10.2007

  Tansaniassa hiphopataan suurella sydämellä

  Dar es Salaamin hiphopparit käsittelevät tunteita ja vaikeita tapahtumia musiikin avulla. Heidän tekijänoikeuksistaan ei kuitenkaan välitä kukaan, ja aloittelevan muusikon pitää usein maksaa radioasemille saadakseen teoksensa eetteriin.

 • 2.10.2007

  Maita kuin makeisia

  Miksi tietyt kehitysmaat saavat enemmän tukea kuin toiset? Heta Muurinen pohtii naapurimaa Ruotsin motiiveja keskittää apunsa harvoille valituille. Kehitysministeri poimii suosikkinsa lukuisten vaihtoehtojen joukosta kuin asiakas karkkikaupassa ikään.

 • 2.10.2007

  Lahti saa kehitysapua Etelä-Afrikasta

  Lahden kaupungin kehitysyhteistyöhanke eteläafrikkalaisen piirikunnan kanssa on osoittautunut hedelmälliseksi molempien osapuolien kannalta. Lahtelaiset ovat saaneet afrikkalaisilta arvokkaita ohjeita ympäristönsuojelun parantamiseksi ja kuntajärjestelmän kehittämiseksi.

 • 2.10.2007

  Kestävästi johdonmukaisuuteen

  Kirjoittaja pohtii ministeri Paavo Väyrysen lausuntoa, jonka mukaan kestävän kehityksen tulisi olla kehityspoliittisen toiminnan tärkein tavoite. Ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta yhteiskunnallis-sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoittelua ei tulisi laiminlyödä niiden kustannuksella.