• 2.10.2007

  Suomineidon peukalossa

  Käytyään neljästi Etelä-Amerikassa ja viidesti Aasiassa Johanna Pohjola suunnisti kohti Lappia, missä ei ollut milloinkaan käynyt. Kotimaan kauneutta on helpompi ymmärtää, kun sitä katselee maailmankansalaisen silmin.

 • 2.10.2007

  Kai Vaara

  Kehityskriitikko Kai Vaara ei ole luopunut nuoruuden ihanteistaan, vaan haaveilee edelleen elämästä luonnossa kilpailun ja kulutusyhteiskunnan ulottumattomissa. Pirkanmaan järvi- ja metsämaisemissa Vaara saavuttaa kaipaamansa vapauden.

 • 2.10.2007

  Ekspatriaatti valitsee juurettomuuden

  Työnsä vuoksi ulkomaille suuntaavat ekspatriaatit eivät omaksu uuden maan kulttuuria samalla tavoin kuin pysyvästi muuttavat siirtolaiset. Kotimaahan on pitkän ulkomaankomennuksen jälkeen kuitenkin vaikea palata.

 • 2.10.2007

  Tansaniassa hiphopataan suurella sydämellä

  Dar es Salaamin hiphopparit käsittelevät tunteita ja vaikeita tapahtumia musiikin avulla. Heidän tekijänoikeuksistaan ei kuitenkaan välitä kukaan, ja aloittelevan muusikon pitää usein maksaa radioasemille saadakseen teoksensa eetteriin.

 • 2.10.2007

  Maita kuin makeisia

  Miksi tietyt kehitysmaat saavat enemmän tukea kuin toiset? Heta Muurinen pohtii naapurimaa Ruotsin motiiveja keskittää apunsa harvoille valituille. Kehitysministeri poimii suosikkinsa lukuisten vaihtoehtojen joukosta kuin asiakas karkkikaupassa ikään.

 • 2.10.2007

  Lahti saa kehitysapua Etelä-Afrikasta

  Lahden kaupungin kehitysyhteistyöhanke eteläafrikkalaisen piirikunnan kanssa on osoittautunut hedelmälliseksi molempien osapuolien kannalta. Lahtelaiset ovat saaneet afrikkalaisilta arvokkaita ohjeita ympäristönsuojelun parantamiseksi ja kuntajärjestelmän kehittämiseksi.

 • 2.10.2007

  Kestävästi johdonmukaisuuteen

  Kirjoittaja pohtii ministeri Paavo Väyrysen lausuntoa, jonka mukaan kestävän kehityksen tulisi olla kehityspoliittisen toiminnan tärkein tavoite. Ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta yhteiskunnallis-sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoittelua ei tulisi laiminlyödä niiden kustannuksella.

 • 2.10.2007

  Aivovuodolle riittää vastaanottajia

  Euroopan Unioni toivottaa köyhien maiden koulutetut lämpimästi tervetulleiksi. Britanniassa julkinen terveydenhuolto hyytyisi toimintakyvyttömäksi ilman Afrikassa ja Aasiassa koulutettuja lääkäreitä ja hoitajia. Zimbabwen terveydenhuollon ammattilaisista yli puolet on muuttanut ulkomaille.

 • 2.10.2007

  Carmelia tekee työtä kaiken aikaa

  Meksikolainen Carmen työskentelee päivisin kotiapulaisena ja iltaisin lastenhoitajana. Aikaa lepäämiseen on vain sunnuntaisin. Vanhin tytär auttaa äitiään taloudellisesti.

 • 2.10.2007

  Mikä kulkemisessa kiehtoo?

  Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen, vai mikä on saanut 191 miljoonaa ihmistä lähtemään pysyvästi kotimaastaan? Siirtolaisia on nyt kaksi kertaa enemmän kuin puoli vuosisataa sitten. Vielä voimakkaammin on kasvanut muutto maiden sisällä.