• 20.11.2024

    Georgian nuoret ovat väsyneet maansa Venäjä-mieliseen ja ihmisoikeuksia polkevaan kehitykseen: ”On vain kaksi ratkaisua: protestoi tai pakene”

    Georgian lokakuussa pidetyt parlamenttivaalit voitti Venäjä-mielinen puolue. Viime vuoden aikana maassa on säädetty lakeja, jotka heikentävät muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Georgiassa asuvat nuoret toivovat toisenlaista kehitystä: vapautta ja demokratiaa.

  • 16.9.2024

    Onko Venäjän ja Ukrainan sota leviämässä Afrikkaan? – Maiden välinen diplomaattinen taisto kiihtyy

    Ukrainan sota vaikuttaa Afrikan maihin yllättävillä tavoilla. Diplomaattisten jännitteiden kasvu Afrikassa on saanut asiantuntijat kysymään: voiko konflikti levitä myös Afrikan mantereelle?

  • 30.1.2024

    Venäjän hyökkäyksen takana on usko siihen, että ukrainalaiset ja venäläiset ovat sama kansa, asiantuntija sanoo: ”Tarvitsemme neuvotteluja, jotka johtavat kestävään rauhaan”

    Miksi Venäjä ajattelee, että Ukraina kuuluu sille? Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari vastaa.

  • 6.6.2023

    Sävelten sota – Ukrainan ääni on kuulunut vainosta, rajoituksista ja vääristelystä huolimatta, myös musiikissa

    Sota on innoittanut länsimaita tutustumaan ukrainalaiseen kulttuuriin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti myötätuntoaallon, jonka seurauksena lännessä alettiin esittää ukrainalaista musiikkia, kirjoittaa Antti Häyrynen esseessään.

  • 24.4.2023

    Rakkaus löytyi Siperian junasta: ”Yhteinen matka jatkuu vielä 26 vuoden jälkeenkin”

    Matka Venäjän halki toi mukanaan monenlaisia yllätyksiä: korttipelejä, päiviä samana jatkuvaa maisemaa ja keskusteluja ilman yhteistä kieltä. Lopulta matkalta löytyi myös rakkaus.

  • 15.12.2022

    Riippumatonta venäläismediaa johtava Ivan Kolpakov tekee työtä vihan ytimessä: ”Tehtäväni on näyttää lukijoille, mitä maamme hallitus ja armeija tekevät nimissämme naapurikansalle”

    Venäjän riippumattoman Meduza-lehden päätoimittaja Ivan Kolpakov johtaa lehteä maanpaossa Latvian Riikassa. Viestit kulkevat rintamalinjan molemmin puolin, mutta ukrainalaiset toimittajat ovat lehden tärkein tietolähde.

  • 29.11.2022

    Mökkeilyä rajavyöhykkeellä: ”Ei itänaapurissa vierailuun mitään Allegroa tarvita: tarvitaan sorsalakki, mehupilli ja sopiva annos kylähulluutta”

    Pyhäjärvi on kuuluisa kirkkaasta vedestään ja luonnontilaisista hiekkarannoistaan. Pyhäjärvelle ei kuitenkaan pääse kuka tahansa. Vierailua varten pitää nimittäin anoa rajavyöhykelupa.

  • 28.9.2022

    Isä matkusti Moskovan olympialaisiin ja lepytti äitiä tuliaisilla – toi kotiin Misha-karhun ja jättitattia kantavan ukkelin

    Monet muistavat Moskovan 1980 kesäolympialaisten maskotin Misha-karhun. Neuvostoliittona silloin tunnettu naapurimaa tuotti turisteille monenlaisia neuvostohenkisiä muistoesinteitä.

  • 3.8.2022

    Venäjällä on maailman eniten naapurivaltioita – ja naapurina se on hankala

    Yli puolet Venäjän naapurimaista kuului Neuvostoliittoon, eikä Venäjä haluaisi päästää niistä irti.

  • 7.6.2022

    Vienan Karjalan Ystävät ry suree maailman tilannetta ja suunnittelee tulevaa – Kalevalaiset runonlaulukilpailut on tarkoitus järjestää viimeistään 2025

    Vienan Karjan Ystävät ry ei ole päässyt järjestämään matkoja rajan takaiseen Karjalaan koronapandemian ja sodan takia. Poikkeustilanne on saanut järjestön pohtimaan tulevaisuutta. Järjestön on tarkoitus järjestää tauolla olleet kalevalaiset runonlaulukilpailut viimeistään kolmen vuoden päästä.