• 12.11.2024

    Tansanian hiilijalanjälki on minimaalinen, mutta maa leikkaa silti päästöjä – Koululaiset innostuivat puiden kasvatuksesta

    Tansania aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 30–35 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Metsäkadosta kärsivällä Roryan alueella koululaiset hoivaavat taimitarhoja torjuakseen ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia.

  • 3.10.2024

    Ilmastonmuutos vaikeuttaa maasaiden perinteistä elinkeinoa – Tansaniassa osa naisista on ryhtynyt maanviljelijöiksi

    Monet maasainaiset itäisessä Tansaniassa ovat ryhtyneet harjoittamaan ilmastoälykästä maanviljelystä karjankasvatuksen sijaan. Muutos on valtava, ja se vaikuttaa myös perinteisiin sukupuolirooleihin.

  • 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 11.4.2024

    Cashew on yhä suositumpi ravintokasvi, mutta ilmastonmuutos vaarantaa sen kasvuolosuhteet – ”Meille afrikkalaisille ilmastonmuutos on todellisuutta jo nyt”

    Runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävälle cashew'lle riittää kysyntää ympäri maailmaa, mutta vääriin aikoihin tulevat sateet vaikeuttavat sen viljelyä. Kävimme tutustumassa tansanialaisen perheen viljelyksiin.

  • 13.3.2024

    Elämää murroksien keskellä Tansaniassa: ”Kirjailija on löytänyt osuvia ilmaisuja vaikeasti sanallistettaville asioille”

    Tansaniaan sijoittuva Riikka Palanderin kirjoittama romaani Elefanttien aika kertoo suomalaisen antropologian opiskelijan Kirsin sekä tansanialaisen murrosikäisen Hiarin tarinan.

  • 31.8.2023

    Matkamuistoja: tansanialainen puulaukku säilöö sisäänsä terapeuttisia aforismeja

    Festivaalikeikan jälkilämmöissä ostettu puusta koverrettu laukku on kulkenut lukijan mukana jo lähes vuosikymmenen ajan.

  • 16.8.2023

    Länsimainen kehitysyhteistyö painottaa yksilön ihmisoikeuksia, mutta yhteisöllisissä kulttuureissa ajatus on vieras – Tutkija Virpi Mesiäislehdon mielestä vammaistyössä pitäisi hyödyntää tehokkaammin yhteisöjen omia voimavaroja

    Virpi Mesiäislehto tutki väitöskirjassaan Tansanian vammaisten tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saavutettavuutta ja kuukautisterveyttä. Tutkimuksen mukaan yhteisöjen omat epäviralliset tukiverkostot kannattelevat vammaisia tyttöjä. Länsimaisen vammaisaktivismin tavoite itsenäisyydestä voidaankin kokea paradoksiksi.

  • 29.5.2023

    Tutkimus: ”Viidakkoliha” levittää tartuntatauteja, mutta moni syö sitä riskeistä piittaamatta

    Esimerkiksi ebola, hiv ja koronavirus ovat todennäköisesti peräisin eläimistä. Tansaniassa ja Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset kuluttavat niin sanottua viidakkolihaa, vaikka tietävät sen vaaroista. Monelle se on tärkeä proteiininlähde.

  • 30.3.2022

    Minibussista superstarojen musiikkivideolle

    Tansaniassa voi päätyä sattumalta täpötäydestä minibussista supertähtien musiikkivideolle. "Megafonista kuului swahilinkielinen käsky. Edessämme olevat supertähdet lähtivät kävelemään katua pitkin ja seurasin heidän esimerkkiään."

  • 15.3.2022

    Miten itsenäisyyttä juhlitaan Tansaniassa, Ecuadorissa ja Suomessa? – ”En kuuden vuoden jälkeenkään tiedä, miten suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää”

    Kysyimme Karimilta, Ghynwineltä ja Tamialta, miten itsenäisyyttä juhlitaan heidän kotimaissaan. Näkyykö kansallisylpeys ihmisissä?