• 31.3.2023

    Susanne Dahlgren: “Lähi-itä pääsee uutisiin vain silloin, kun tapahtuu jotain ikävää” 

    Jemen-tutkija ja sosiaaliantropologi Susanne Dahlgren valittiin Suomen Lähi-idän instituutin seuraavaksi johtajaksi. Kokenut tutkija valottaa Lähi-idän tilannetta ja toivoo parempaa uutisointia alueesta.

  • 29.3.2022

    Ilmastonmuutos ei huoleta arabimaissa – Veden saastuminen on kansalaisten suurin ympäristöhuoli

    Ihmisten arkeen kytkeytyvät paikalliset ympäristöongelmat jättävät globaalit ongelmat varjoonsa. Esimerkiksi kuwaitilaisista vain 12 prosenttia pitää ilmastonmuutosta hyvin vakavana ongelmana.

  • 30.6.2021

    Selvitys: Tehottomat lait mahdollistavat tyttöjen tilapäisavioliitot Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa – Pakolaisuus ja korona vahvistavat vaarallista trendiä

    Monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja, kertoo Pelastakaa Lapset. Muun muassa koronapandemia on pahentanut trendiä.

  • 19.3.2021

    Gelawej Viyan juhlii kurdien uutta vuotta paistamalla ruusuvesikakkua ja tanssimalla yksin

    Maaliskuussa ympäri maailmaa hajaantunut kurdikansa juhlii uutta vuotta, Newrozia. Helsinkiläiselle Gelawej Viyanille rakkaimpia tapoja pitää yllä kurdi-identiteettiä on ruoka.

  • 2.12.2020

    Maateitsekin pääsee kauas – Italialainen kuvajournalisti teki unohtumattoman matkan muinaisen Silkkitien maisemiin

    Historian havina ja lämmin vieraanvaraisuus olivat Giacomo Sinin seurana läpi kaksi kuukautta kestäneen reissun Keski-Aasiassa ja Lähi-Idässä.

  • 28.8.2020

    Oxfam: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan miljardöörien omaisuus on kasvanut 10 miljardilla dollarilla korona-aikana – Summalla korjaisi Beirutin tuhot melkein kahteen kertaan

    Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka kuuluivat maailman eriarvoisimpiin alueisiin jo ennen koronavirusta, mutta nyt tilanne näyttää yhä synkemmältä, kritisoi avustusjärjestö Oxfam raportissaan.

  • 12.6.2020

    Syyrian pakolaisten sairaudet: poliosta tuberkuloosiin ja tuhkarokkoon, anemiasta diabetekseen ja munuaissairauksiin

    Turkin terveydenhoitojärjestelmä on ollut kovilla Syyrian pakolaisten myötä jo yhdeksän vuotta. Helpotusta kriisiin ovat tuoneet maahan perustetut lähes kaksisataa pakolaisten terveyskeskusta, joihin on koulutettu syyrialaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

  • 9.1.2020

    Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu

    Sotiin ja mielenosoituksiin johtaneen arabikevään on usein ajateltu saaneen alkunsa etenkin työttömien tyytymättömyydestä, mutta todellisuudessa protesteihin osallistumista selittää enemmän esimerkiksi nuoruus ja kiinnostus politiikkaan, selviää Kari Paasosen tutkimuksesta.

  • 17.10.2019

    Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

    Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

  • 10.8.2018

    Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

    Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.