• 1.10.2024

    Tutkijat: Ilmastonmuutos tuplasi Keski-Euroopan historiallisten tulvien todennäköisyyden

    Yhtä kovia sateita kuin Boris-myrskyn aiheuttamat nähdään vain 100–300 vuoden välein, mutta tulevaisuudessa ne voivat yleistyä.

  • 5.9.2024

    Bulgaria kielsi LGBTQ+ -yhteisöstä puhumisen kouluissa: ”Hiljaisuus merkitsee kuolemaa”

    Eri Euroopan maissa on heikennetty LGBTQ+ -ihmisten oikeuksia. Tuorein on kenties Bulgarian laki, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen ja heidän tukemisen kouluissa. Myös Valko-Venäjällä on valmisteltu LGBTQ+ -"propagandan" estävää lakia.

  • 18.6.2024

    Unohdetut uiguurit – Kiina on hyötynyt siitä, että maailman huomio on muualla, sanovat uiguuriaktivistit: ”Kyse on kansanmurhasta”

    Uiguureita on yhä uudelleenkoulutuskeskuksissa ja osa on siirretty niistä vankilaan. Uiguurien maailmankongressin johtaja Dolkun Isa ja ohjelma- ja vaikuttamisjohtaja Zumretay Arkin kertovat kansan tilanteesta.

  • 29.4.2024

    Eekku Aromaan mukaan taantumuksellinen ajattelu on Euroopassa lisääntynyt, ja se vaikuttaa aborttikantoihin: ”On paljon sellaista ajattelua, että tasa-arvo on mennyt liian pitkälle” 

    Naisasialiitto Unioni on tänä keväänä mukana keräämässä nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen. Pääsihteeri Eekku Aromaan mukaan aloitteen myötä jokainen EU-alueella asuva saisi tarvitessaan abortin, vaikka oman maan lainsäädäntö ei sitä sallisi.

  • 16.2.2024

    Energiaköyhyys pitää kodin kylmänä – Bulgariassa huonoin tilanne Euroopassa

    Bulgarialaisista kodeista 22 prosenttia ei pysty lämmitämään kotiaan tarpeeksi. Puhutaan energiaköyhyydestä, kun energiankulutusta on vähennettävä niin paljon, että se heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

  • 31.1.2024

    Syyllinen vai syntipukki – Euroopan maissa tuomitaan salakuljettajina ihmisiä, jotka erottaa muista tulijoista vain se, ettei heillä ollut rahaa maksaa matkastaan Välimeren yli

    Veneen ohjaaminen Välimeren yli voi johtaa monen vuoden vankeusrangaistukseen. Varsinaiset matkan järjestäjät eivät kuitenkaan usein edes astu veneisiin, vaan rekrytoivat niitä ohjaamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

  • 27.9.2023

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuin aloitti portugalilaisnuorten ilmastovalituksen käsittelyn – Kuusi nuorta syyttää Euroopan maita oikeuksiensa rikkomisesta

    Metsäpaloista kärsivät portugalilaisnuoret haastoivat EU:n ja tukun muita maita oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisen takia. Tuomioistuin voi velvoittaa maat vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.

  • 22.9.2023

    Järjestö kritisoi EU:ta kehitysapurahojen käyttämisestä siirtolaisuuden torjuntaan

    EU käyttää apua siirtolaisuuden pysäyttämiseen Nigerissä, Libyassa ja Tunisiassa sen sijaan, että se yrittäisi pysäyttää köyhyyden, kritisoi Oxfam. Sen mukaan EU saattaa rikkoa sekä omia sääntöjään että OECD:n ohjeita.

  • 15.6.2023

    Kauppaa, ei ruoka-apua – Afrikan Reilun kaupan johtajat toivovat tukea maanosan ruuantuotannon vahvistamiseen: ”Jos nälänhätää ei ratkaista, turvallisuusuhka voi levitä rajojen yli”

    Afrikan ruokakriisi on syventynyt. Isaac Tongolalla ja Chris Oluoch'lla on esittää yksi ratkaisu: EU-maiden tulee tehdä yhteistyötä Afrikan valtioiden kanssa, jotta kauppa saadaan kaikille reiluksi.

  • 26.4.2023

    Englannin kieli on jyrännyt Euroviisuissa, mutta tilanne saattaa olla muuttumassa: ”Suomen kannattaisi lähettää joskus saamenkielinen kappale”

    Euroviisuissa on vuosien varrella laulettu muun muassa retoromaanin, udmurtin ja samogiitin kielillä, mutta sen jälkeen kun laulukieli vapautettiin vuonna 1999, kielivalikoima on supistunut pahan kerran.