• 7.8.2024

    Pnielin koulussa syödään aamupalaa, kun naapurissa Nomdzamossa ei ole tarpeeksi oppikirjoja – Etelä-Afrikassa perusopetuksen taso vaihtelee koulun rahoituksen mukaan

    Pnielin ja Nomdzamon peruskoulut ovat samassa pihapiirissä, mutta ne eroavat toisistaan valtavasti. Eron luo se, että ensimmäinen saa enemmän rahoitusta kuin jälkimmäinen. Pnielin ja Nomdzamon henkilökunta kertoo koulujensa arjesta.

  • 25.6.2024

    Vapaaehtoiset yrittävät pelastaa Etelä-Afrikan Sibaya-järven ja sen viimeiset virtahevot: ”En ole ennen nähnyt tällaista paikkaa”

    IsiMangalison suojelualueeseen kuuluva Sibaya-järvi on vaarassa kuivua. Pieter Botha aloitti kymmenen vuotta sitten suojeluprojekti Save Sibayan, joka pyrkii vaikuttamaan niin paikallisten kuin alueen läheisyydessä toimivien yritystenkin asenteisiin.

  • 28.5.2024

    Etelä-Afrikassa saattaa vaihtua valta – Kuusi nuorta kertoo mielipiteensä vaaleista: ”Tarvitaan kaikkien arvoille sopivia puolueita”

    Etelä-Afrikan yleisvaalit järjestetään 29. toukokuuta. Stellenboschin yliopiston opiskelijat eivät ole tyytyväisiä maan politiikkaan. He toivovat tulevan hallituksen panostava muun muassa koulutukseen ja vähemmistöjen aseman parantamiseen.

  • 17.4.2024

    Etelä-Afrikka on tunnettu tuhansista viinitiloistaan ja Nabygelegen on yksi niistä: ”Kun saavuin tilalle, kellarissa oli vain noin 20 tynnyriä. Nyt olen jo sekaisin laskuissa”

    Suomessa ostetaan miljoonia litroja viiniä vuodessa. Etelä-Afrikka on yksi suurista viinintuottajamaista. Vierailimme Nabygelegenin viinitilalla ja tutustuimme siihen, miten viiniä valmistetaan.

  • 20.2.2024

    Apartheidin pitkä varjo – Etelä-Afrikka on tuloerojen perusteella maailman eriarvoisin maa

    Etelä-Afrikan valkoinen vähemmistö on yhä muita väestöryhmiä varakkaampaa. Etnisellä taustalla on vaikutusta mahdollisuuksiin kouluttautua ja päästä työmarkkinoille.

  • 17.5.2023

    Zuluprinsessa ja afroraven kehittäjä Toya Delazy ei suostu vaikenemaan: ”Yritän muistuttaa ihmisiä siitä, keitä olimme ennen kolonisaatiota”

    Toya Delazy on laulaja, lauluntekijä, musiikkigenre afroraven kehittäjä. Monella elämänsä osa-alueella hän on uranuurtaja, jonka tarina vilisee uskomattomia yksityiskohtia. Niistä hän puhuu, koska monestikaan muuta vaihtoehtoa ei ole.

  • 31.1.2023

    Mies, joka kyllästyi jengiväkivaltaan – perusti soppakeittiön ja jalkapalloklubin 

    Etelä-Afrikan värilliset asuttavat Kapkaupungin Cape Flatsin aluetta, jossa jengirikollisuus ja köyhyys kukoistavat. Mark Nicholson päätti perustaa jalkapalloklubin ja soppakeittiön pitääkseen lapset poissa jengeistä.

  • 18.5.2022

    Ihmisoikeusaktivisti Kumi Naidoo löytää valoa synkkyyden keskeltä – Asiat ovat nyt riittävän huonosti, jotta riittävä määrä ihmisiä on huolissaan

    Oman tyttären huoli herätti Kumi Naidoon ilmastokriisiin. Pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti etsii kuumeisesti toivon tekoja ihmiskunnan pelastamiseksi.

  • 13.1.2022

    Kuolettavan ilman kaupungit: ”Ihmiset vaikuttavat hyväksyneen, että tässä kaupungissa elämisen hinta on itsetuhoisuus”

    Ilmansaasteet sulkevat kouluja, vangitsevat ihmiset koteihinsa ja vahingoittavat terveyttä. Näin ilmansaasteet vaikuttavat Kathmandussa, Johannesburgissa ja Méxicossa.

  • 4.6.2021

    Selviytyjä vai salaliittoteoreetikko? – Kriisitilanteessa ihmiset käyttävät samankaltaisia selviytymisstrategioita, oltiin sitten Kapkaupungissa tai Helsingissä

    Vesikriisin runtelemassa Kapkaupungissa loppui lähes hanavesi, ja heti perään iski korona. Kirjailija Annu Kekäläinen vietti kaupungissa kaksi kuukautta ja huomasi, että ihmisten kriisikäyttäytyminen noudatti tiettyä kaavaa. Sitten hän palasi Suomeen ja huomasi saman ilmiön.