• 11.6.2024

    Kun Jaana-Mirjam ihastui 23 vuotta nuorempaan Sergeen, alkoi sisäinen kamppailu: ”Löysin itsestäni ikärasistin”

    Kun Jaana-Mirjam Mustavuori matkusti stipendiaattina Afrikan Beniniin, häntä varoitettiin ottamasta ”kesäkissaa”. Mutta sitten hän tapasi Serge Gbehan. Suomessa aviopari on pienituloinen, Beninissä heitä luullaan miljonääreiksi.

  • 19.4.2023

    Beninissä järjestystä valvovat zangbeto-henget näyttävät voimansa voodoopäivänä: ”Meininki on niin värikästä ja lumoavaa, että todellisuudentajuni meinaa pettää”

    Zangbetot ovat länsiafrikkalaisessa Beninissä kylien ja kaupunkien epävirallisia poliiseja, joiden valppaus ja voima ovat perinteen mukaan peräisin hengiltä. Ne ovat myös näkyvä osa vuotuista voodoopäivää, jolloin voodoon harjoittajat kokoontuvat yhteen juhlimaan ja oppimaan toisiltaan.

  • 18.5.2022

    Ihminen on merikilpikonnien suurin uhka – ja ainoa toivo

    Beninin aluevesillä tavataan neljää lajia merikilpikonnia. Niiden kohtaloksi uhkaa koitua se, että kaikki niiden osat ovat ihmisen hyödynnettävissä. Grand-Popon kylässä tehdään aktiivista työtä kilpikonnien suojelemiseksi. Maaliskuussa 2022 Beninissä perustettiin myös oma kongressi, joka keskittyy kilpikonnien suojeluun.

  • 14.4.2021

    Ryöstösaaliita palautetaan nyt eurooppalaismuseoista koteihinsa: ”Ei ole oikein pitää hallussa esinettä, joka on hankittu erittäin moraalittomalla tavalla”

    Skotlantilainen yliopisto ilmoitti maaliskuussa palauttavansa Nigerialle veistoksen, joka kuuluu afrikkalaistaiteen arvokkaimpiin kokonaisuuksiin. Tänä vuonna myös Suomen Kansallismuseo palauttaa runsaat 2000 saamelaisesinettä saamelaisyhteisölle.

  • 28.1.2021

    Docpointin helmi: Kakka-asioita Beninistä

    Mia Halme lähti suomalaisen ripulirokotetutkimuksen koekaniiniksi ja teki Beninissä koskettavan elokuvan auttamisesta ja sen problematiikasta. Elokuvan päähenkilö on infektiotutkija Anu Kantele.

  • 30.11.2020

    Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

    YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

  • 10.9.2020

    Kuin lasi viiniä tai hyvää seksiä – auttaminen on riskibisnestä, jossa asiat menevät välillä pahasti mönkään

    Finlandialla palkitun tietokirjailijan Mari Mannisen uusin teos ruotii hyväntekeväisyyttä. Tietoa aiheesta kaivataan lisää, sillä joskus hyvääkin tarkoittava auttaja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

  • 17.9.2018

    Beniniläisessä kylässä elvytetään katoavaa pop-taidetta – yksi muotokuva takaa perheelle viikkojen toimeentulon

    Suomalais-beniläisen projektin tähtäimenä on pitkäaikainen vuorovaikutus.

  • 14.8.2018

    Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

    Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.

  • 18.6.2018

    Turistit ihmiskokeessa

    Jo yli 400 suomalaista on saanut rokotteen tai lumejuomaa ja matkustanut Beniniin edistämään ripulirokotteen kehittämistä.