• 7.1.2025

    Kansainvälinen sopimus suojaa perinnetietoa hyväksikäytöltä

    Yli 190 maata solmi sopimuksen, jolla pyritään estämään perinnetiedon hyväksikäyttö, ”biopiratismi”. Historiallinen sopimus suojaa perinnetietoa edistämällä läpinäkyvyyttä kansainvälisessä patentointijärjestelmässä.

  • 4.12.2024

    Suomen kausi YK:n ihmisoikeusneuvostossa päättyy poikkeuksellisen vaikeana maailmanaikana – Miten pärjäsimme?

    Suomi oli luotettava ihmisoikeusneuvoston jäsenmaa, mutta aloitteellisuutta ja johdonmukaisuutta olisi kaivattu lisää, sanoo Amnestyn asiantuntija Vilja Härkönen. Ulkoministeriön tiiminvetäjä Ann-Mari Fröberg nostaa yhdeksi tärkeimmistä onnistumisista intersukupuolisten oikeuksia puoltavan päätöslauselman.

  • 27.11.2024

    ”Historiallinen läpimurto” – YK-maat alkavat neuvotella rikoksia ihmisyyttä vastaan koskevasta sopimuksesta

    Rikokset ihmisyyttä vastaan ovat kiellettyjä jo nyt, mutta erillinen kansainvälinen sopimus puuttuu. Nyt valtiot ovat sopineet neuvotteluiden aloittamisesta. Venäjä harasi päätöslauselmaa vastaan, ja Israel sanoutui irti kansainvälistä rikostuomioistuinta koskevasta osuudesta.

  • 25.11.2024

    ”Maailmalla ei ole aikaa tällaiselle vitkuttelulle” – Ilmastokokouksen lopputulos on pettymys etenkin kehittyvien maiden kannalta

    Ilmastorahoitus kasvaa mutta ei riittävästi. Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon mukaan Bakun ilmastokokouksen loppuasiakirja myös hämärtää vastuuta siitä, kenen ilmastorahoitusta pitäisi maksaa.

  • 18.11.2024

    Israelin toimet Gazassa alkavat muistuttaa yhä enemmän kansanmurhaa – Mutta riittääkö näyttö kansainväliselle tuomioistuimelle ja onko sillä edes väliä?

    Israelin systemaattisista rikkomuksista Gazassa tulee nyt jatkuvasti lisää todistusaineistoa, mutta kansanmurhatuomio riippuu siitä, miten Etelä-Afrikan kansainväliselle tuomioistuimelle toimittamaa todistusaineistoa tulkitaan. ”On vaikea välttyä siltä käsitykseltä, että Israelin politiikan tarkoituksena on tehdä Gaza elinkelvottomaksi ja tuhota tai päästä jollakin tavalla eroon siellä olevasta kansanryhmästä”, sanoo kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi.

  • 11.11.2024

    Pohjois-Gazaan välitön nälänhätävaroitus – Toimiin on ryhdyttävä päivissä eikä viikoissa, varoittavat asiantuntijat

    Arvovaltainen, nälänhätiä ennustava FRC-komitea on julkaissut harvinaisen varoituksen, jonka mukaan Pohjois-Gazan humanitaarinen katastrofi tulee olemaan ennennäkemätön, ellei toimiin ryhdytä välittömästi.

  • 25.10.2024

    Raportti: Maailma matkalla kohti 3,1 asteen lämpenemistä – 1,5 asteen tavoite voidaan vielä pelastaa

    Tämänhetkiset päästövähennyslupaukset eivät riitä maapallon lämpenemisen pitämiseen alle 1,5 asteessa, sanoo YK:n ympäristöohjelma. Teknisesti ottaen se olisi kuitenkin yhä mahdollista, jos G20-maat ryhtyvät ”ennennäkemättömiin toimiin”.

  • 23.10.2024

    Miksi nuorten pitäisi kiinnostua YK:sta, Adina Nivukoski?

    Adina Nivukoski on Suomen uusi YK-nuorisodelegaatti, jota inspiroi erilaisiin ihmisiin tutustuminen. “Eihän se yksin riitä, että istumme saman pöydän äärellä, vaan myös ystävystyminen on olennaista. On hyvä pysähtyä sen äärelle, että maailmassa on paljon muutakin kuin vain oma kupla.“

  • 9.10.2024

    UNRWA:n toiminnan lopettava laki etenee Israelissa – Seurauksena olisi ”katastrofi”, varoittaa YK:n pääsihteeri

    Palestiinalaispakolaisia tukevan UNRWA:n toiminnan kieltäminen rikkoisi YK:n peruskirjaa ja Israelin kansainvälisiä velvoitteita, sanoo YK:n pääsihteeri António Guterres.

  • 2.10.2024

    ”Merkittävin kansainvälisen lainsäädännön päätös, jonka YK tekee tänä vuonna” – YK:ssa pohditaan, pitääkö rikoksia ihmisyyttä vastaan torjua uudella sopimuksella

    Rikokset ihmisyyttä vastaan ovat kiellettyjä jo nyt, mutta monet oikeusoppineet ja ihmisoikeusjärjestöt kannattavat erillistä sopimusta. Venäjän ja Kiinan kaltaiset maat vastustavat uutta sopimusta.