• 20.9.2024

    Romanien oikeudet toteututuvat Ukrainassa nyt paremmin kuin ennen, mutta rasismi on silti ongelma, kertoo romaniaktivisti Juliya Kondur: ”Toivon, että nuoret kouluttautuvat ja muistavat juurensa”

    Romaniaktivisti Juliya Kondur on nähnyt kuinka romanien tilanne Ukrainassa on kehittynyt 90-luvulta tähän päivään. Moni asia on parantunut, mutta vielä on tehtävää. Ukrainan sota on tuonut mukanaan uusia haasteita.

  • 5.9.2024

    Bulgaria kielsi LGBTQ+ -yhteisöstä puhumisen kouluissa: ”Hiljaisuus merkitsee kuolemaa”

    Eri Euroopan maissa on heikennetty LGBTQ+ -ihmisten oikeuksia. Tuorein on kenties Bulgarian laki, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen ja heidän tukemisen kouluissa. Myös Valko-Venäjällä on valmisteltu LGBTQ+ -"propagandan" estävää lakia.

  • 3.9.2024

    ”Jokainen sukupolvi kirjoittaa oman historiansa” – Miten käsityksemme menneestä muodostuu?

    Historiasta ei voida koskaan tietää täyttä totuutta. Monipuolistamalla historian tutkimusta ja –opetusta voidaan kuitenkin ymmärtää paremmin koko kuvaa.

  • 29.8.2024

    Pariisin vaihtoehtoinen Pride-kulkue pyrkii palauttamaan tapahtumaan politiikan ja protestin – Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja: ”Ilo on kapinan muoto, ei sen vastakohta”

    Ranskassa on keskusteltu siitä, onko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä Pride-tapahtuma riemukas kansanjuhla vai yhteiskunnallinen protesti. Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen sanoo, että Suomessa tehdään töitä sen eteen, että Pride-tapahtumat sisältävät ilon lisäksi yhteiskunnallisen tavoitteen.

  • 24.6.2024

    Yhdysvalloissa poistetaan kiihtyvällä tahdilla kirjoja julkisista kirjastoista, ja se on osa konservatiivista aktivismia: ”Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi”

    Kirjoja poistetaan Yhdysvalloissa etenkin julkisten koulujen kirjastoista. Koulujen lautakunnista onkin tullut sotatantereita, sanoo tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

  • 18.6.2024

    Unohdetut uiguurit – Kiina on hyötynyt siitä, että maailman huomio on muualla, sanovat uiguuriaktivistit: ”Kyse on kansanmurhasta”

    Uiguureita on yhä uudelleenkoulutuskeskuksissa ja osa on siirretty niistä vankilaan. Uiguurien maailmankongressin johtaja Dolkun Isa ja ohjelma- ja vaikuttamisjohtaja Zumretay Arkin kertovat kansan tilanteesta.

  • 10.4.2024

    Indonesialainen Mami Yuli tarjoaa turvapaikan perheidensä hylkäämille transnaisille – ja motivoi heitä kouluttautumaan: ”Voin näyttää, mitä transihminen voi saavuttaa”

    Mami Yuli on ensimmäinen tohtorin arvon saavuttanut transnainen Indonesiassa. Samalla hän on transaktivisti, joka uskoo, että uskonnollinen maa vielä hyväksyy transyhteisön. Avain hyväksyntään on koulutus.

  • 28.2.2024

    Kenialainen transaktivisti Letoya Johnstone on kokenut väkivaltaa ja hautonut itsetuhoa – Ja tehnyt muodista itselleen paikan, jossa voi pitää meteliä: ”Kauneus on kauneinta, kun se ei ole itsestäänselvää”

    Keniassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ahtaalla, siitä pitävät huolen sekä laki että ihmisten asenteet. Catwalk-valmentaja ja transaktivisti Letoya Johnstone on ihailtu ja vihattu tähti, joka toivoo löytävänsä rakkauden.

  • 9.6.2023

    Ei poispääsyä ”vieraasta kulttuurista” – Ylen Kirjolla -realitysarja venyttää käsitystä normaalista

    Toivottavasti sarja lisää ymmärrystä autismikirjolla olevien henkilöiden kohtaamista rakenteellisista ongelmista, kirjoittaa Niina Ahola Antroblogin uutiskommentissa.

  • 8.2.2023

    Romaniaktivisti Carmen Gheorghelle opetettiin lapsena, että naisen tehtävä on alistua, mutta hän päätti toimia toisin: ”Minua on kritisoitu siitä, että tuon yhteisön ongelmia esille”

    Aktivisti Carmen Gheorghen lapsuudessa naiset kannattelivat harteillaan lapset, vanhukset ja työn, mutta ääntään heidän oli vaikea saada kuuluviin. Carmen päätti muuttaa asian ja syntyi feministinen romanijärjestö E-Romnja. Saavutuksista ja tunnustuksista huolimatta Carmen saa osakseen myös kritiikkiä ja rasismia.