• 2.12.2024

    ”Tradwife-liikkeen kasvua ruokkii pelko, ahdistus ja hallinnan kaipuu” – Somen ”perinteiset vaimot” viehättävät pehmeydellään, mutta asiantuntijat varoittavat tavoitteista essujen takana

    Viatonta viisikymmentälukularppia vai fasismia röyhelöissä? Tradwife-ilmiö korostaa perinteisiä perhearvoja, mutta tutkijat näkevät sen takana synkeitä tavoitteita; vahvistaa miesten, heteronormatiivisuuden ja valkoisen nationalismin ylivaltaa. Donald Trumpin toinen presidenttikausi saattaa tehdä ilmiöstä entistä vahingollisemman.

  • 3.10.2024

    Somejäteille kasaantuu ennennäkemätöntä valtaa, joka voi uhata demokratiaa: ”Vanhat hierarkiat ovat heittäneet häränpyllyä, mutta on muodostunut uusia”

    Somen piti tuoda kansalle valtaa, mutta toisin kävi. Jopa useimmat valtiot ovat voimattomia somejättien digivaltaa vastaan, sanoo Sitran demokratia-asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo.

  • 26.1.2023

    Mediakasvatusseuran Christa Prusskij: ”Se, joka huutaa kovimmin, saa eniten tilaa somessa”

    Tietolähteiden kriittinen tarkastelu on tiedon määrän takia haastavampaa kuin aikaisemmin. Medialukutaitoa kehitetäänkin läpi elämän.

  • 17.1.2023

    Palaako aitous someen?

    Täydellisten kuvien somemaailma on saanut joukkoonsa aitoutta korostavan sovelluksen BeRealin. Mutta mistä tiedämme, kuinka aitoja alustalla jaetut kuvat oikeasti ovat?

  • 13.1.2023

    Albanian faktantarkistajat vallan valheiden jäljillä – ”Painostusta tulee monelta suunnalta”

    Kahdeksan faktantarkastajaa työskentelee Albanian pääkaupungin Tiranan keskustan sivukujalla olevassa toimistossa. Heidän työnsä ei miellytä vallanpitäjiä.

  • 15.12.2022

    Sosiaalisen median algoritmit repivät kansat kahtia, jotta ihmiset jatkaisivat selailua – Tutkija: ”Some voi pilata monta asiaa, jos emme muuta sitä pian”

    Lähes viisi miljardia ihmistä käyttää sosiaalista mediaa ympäri maailmaa. Kun Suomessa painitaan vihakommenttien ja ahdistelun kanssa, kehittyvissä maissa digijätit kolonisoivat internetin. Ennen toimittajat päättivät, mitä ihmiset tietävät maailmasta, nyt sen tekee algoritmi.

  • 2.5.2022

    Suljettujen suiden maa: ”Meitä on valmisteltu jo pidemmän aikaa siihen, että journalismi tulee Venäjällä tiensä päähän”

    Venäjällä on kaksi kuukautta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen lakkautettu 36 tiedotusvälinettä. Tilanteeseen tiedettiin alkaa valmistautua 2020, kun sana ”räjähdys” suositeltiin korvaamaan sanalla ”pamaus”. Nyt heitä, jotka eivät ole opetelleet uuskieltä hiljennetään ja pidätetään, kirjoittaa riippumaton venäläinen toimittaja Ivan Žilin.

  • 27.4.2022

    Nobel-palkittu toimittaja Maria Ressa: ”Kuinka paha tästä maailmasta pitää tulla, ennen kuin teknologia-alustat ryhtyvät toimeen?”

    Maineikkaan mediayhtiö Rapplerin Filippiinien Manilaan vuonna 2012 perustanut Maria Ressa on vihainen sosiaalisen median jäteille tahallisen disinformaation levittämisestä ja vastuun pakoilusta.

  • 23.9.2021

    Mekosta tuli someaktivismin näyttämö

    Muoti ja aktivismi ovat kulkeneet pitkään käsi kädessä, kirjoittaa tohtorikoulutettava Emmi Holm Antroblogin uutiskommentissa. Nyt somejulkaisuiksi sopivat lausahdukset ovat siirtyneet kankaan pintaan.

  • 24.8.2021

    Some kaappasi muodin musiikilta: yksilöllisyyden korostaminen on nyt heimoja tärkeämpää

    Nuori pukeutuja haluaa yhä kuulua ryhmään, mutta yhtenäisten heimokoodien aika on ohi. Oma tyyli syntyy poimimalla mieluisia yksityiskohtia arvojen ja brändien paljoudesta.