Artikkelikuva
BeRealin idea on se, että käyttäjät ottavat kuvan samaan aikaan huolimatta siitä, missä he ovat ja miltä näyttävät. Latepost-toiminto mahdollistaa kuitenkin kuvan ottamisen myöhemmin itselle otollisemmassa paikassa.

Palaako aitous someen?

Täydellisten kuvien somemaailma on saanut joukkoonsa aitoutta korostavan sovelluksen BeRealin. Mutta mistä tiedämme, kuinka aitoja alustalla jaetut kuvat oikeasti ovat?

Kesällä sovelluskauppojen latauslistojen kärkeen noussut BeReal kehottaa käyttäjiään olemaan aitoja. Ranskalainen vuonna 2020 julkaistu sovellus lähettää käyttäjälle ilmoituksen, jonka jälkeen on kaksi minuuttia aikaa julkaista etu- ja takakameralla otettu valokuva.

Aikaa täydellisen aamiaisen asettelulle, kuvauspaikan suunnittelulle tai vaihtamiselle ei ole. Kuva itsestä ja ympäristöstä julkaistaan juuri siitä, missä sillä hetkellä sattuu olemaan, ilman filttereitä. TV-­ruudut, tietokoneen näytöt ja heilahtaneet selfiet ovatkin arkea BeRealissa.

Autenttisuus ja realismi eivät kuitenkaan ole uusi trendi somessa.

Näitä arkisempia kuvia on nähty myös Instagramissa, kun vaikuttajat ovat julkaisseet BeReal-koosteita. Autenttisuus ja realismi eivät kuitenkaan ole uusi trendi somessa. Snapchatin ja Instagram-stoorien taustalla on alun perin sama idea – julkaista lyhyitä katoavia hetkiä läheisille.

BeReal painostaa käyttäjää kuitenkin asteen enemmän aikarajallaan ja samalla osallistaa ja koukuttaa käyttäjää uudella tasolla.

BeReal eroaa muista kanavista myös siinä, että sen julkaisutahti on hidas. Sovelluksen ilmoitus tulee vain kerran päivässä satunnaisena ajankohtana. Latepost-­toiminto mahdollistaa kuitenkin kuvan ottamisen myöhemmin itselle otollisemmassa paikassa. Lisäksi kahden minuutin sisällä voi ottaa uuden kuvan niin monta kertaa kuin ehtii.

Kuinka aito sovellus siis todellisuudessa on?

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!