• 15.11.2024

    Muistomerkit koko kansan terapiasohvina: ”Monumentit vapauttavat meidät unohtamaan muistamalla puolestamme”

    Ihmisyhteisöjen luita ja ytimiä järisyttävät tragediat jättävät jälkeensä tarpeen käsitellä tapahtunutta. Kekseliäänä lajina ihminen on kehittänyt näiden tilanteiden ratkaisemiseksi monenlaisia työkaluja, joista kenties käytetyimpiä ovat erilaiset muistomerkit, Suvi Jaakkola kirjoittaa esseessään.

  • 4.11.2024

    Harrisin harteita painaa Bidenin perintö ja Trumpilla olisi voittaessaan vapaat kädet – näin ehdokkaiden ulkopolitiikka vaikuttaisi kehittyviin maihin

    Donald Trumpin ulkopolitiikka on ollut toistaiseksi epämääräistä, mutta autoritaariset johtajat rohkaistuisivat voitosta. Kamala Harrisin pitäisi korostaa, ettei hän ole vain istuvan presidentin Joe Bidenin jatke.

  • 28.10.2024

    Poikkeuksellisen rauhalliset vaalit – Latinalaisen Amerikan ainoaksi hyvinvointivaltioksi kutsutussa Uruguayssa ihmisiä kiinnosti vaaliuurnilla etenkin eläkkeet

    Kulunut vuosi on supervaalivuosi, kun vaalit järjestetään 60 maassa. Uruguayn vaalit ovat vastakohta monille niistä.

  • 9.10.2024

    Yli 60 prosenttia suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista: “Suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”

    Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Israelin toimiin Palestiinassa. Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja lähes puolet suomalaisista toivoo, että Palestiinan valtio tunnustettaisiin välittömästi.

  • 16.9.2024

    Onko Venäjän ja Ukrainan sota leviämässä Afrikkaan? – Maiden välinen diplomaattinen taisto kiihtyy

    Ukrainan sota vaikuttaa Afrikan maihin yllättävillä tavoilla. Diplomaattisten jännitteiden kasvu Afrikassa on saanut asiantuntijat kysymään: voiko konflikti levitä myös Afrikan mantereelle?

  • 13.9.2024

    Viisi vuosikymmentä katutaidetta – Chileläinen seinämaalari Alejandro “Mono” González tarttuu teoksillaan epäoikeudenmukaisuuteen

    Tunnettu chileläinen katutaiteilija Alejandro ”Mono” González on kokenut Chilen eri vaiheet alkaen 70-luvun vallankaappauksesta. Taistelu, vastarinta ja muistaminen ovat edelleen hänen työnsä kulmakiviä. González vierailee Suomessa syyskuun puolivälissä.

  • 5.9.2024

    Bulgaria kielsi LGBTQ+ -yhteisöstä puhumisen kouluissa: ”Hiljaisuus merkitsee kuolemaa”

    Eri Euroopan maissa on heikennetty LGBTQ+ -ihmisten oikeuksia. Tuorein on kenties Bulgarian laki, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen ja heidän tukemisen kouluissa. Myös Valko-Venäjällä on valmisteltu LGBTQ+ -"propagandan" estävää lakia.

  • 28.8.2024

    Venezuelasta on paennut lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä: ”Haluaisin palata takaisin kotiin, mutta en niin kauan, kun olemme vankeja”

    "Mummoni haluaa nähdä minun palaavan vapaaseen Venezuelaan", lukee mielenosoittajan kyltissä Barcelonassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana diktatuuriksi muuttuneen Venezuelan vilpilliset vaalit ovat saaneet ihmiset kerääntymään kaduille.

  • 14.8.2024

    Poliitikko voi olla myös kansan palvelija

    Amazonin alkuperäiskansojen yhteisöissä päälliköt palvelevat yhteisöään epäitsekkäästi. Toisin on meillä: johtajamme eivät vain tarjoile hyvää kansalleen vaan käyttävät jatkuvasti valtaansa sitä kohtaan, kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola kirjoittaa.

  • 8.8.2024

    Valtionpäämies on melkein aina mies

    Vuoden 2022 tilaston mukaan alle yksi kymmenestä valtionpäämiehestä oli nainen. Silti, lähes kaikissa maissa on naisedustajia parlamentissa.