• 14.10.2024

    Karibian maissa vaaditaan itsemurhan dekriminalisointia: kolonialismin aikainen laki tarkastelussa

    Neljässä Karibian maassa on käynnistynyt kampanja, jonka tarkoituksena on kumota vahingolliseksi ja vanhentuneeksi koettu lainsäädäntö.

  • 18.8.2023

    Toisenlainen loma Tampereella – ohjaaja auttaa aktivisteja etsimään toivoa maailmantuskan keskeltä  

    Toimittaja Kaisa Viitanen osallistui Aktiivisen toivon työpajaan, jossa pelko ja epätoivo pyrittiin muuttamaan inspiraatioksi. Vuorovaikutuskouluttaja Kaisa Käärmemaa uskoo myös kökköyden voimaan.

  • 22.12.2022

    Onko hiljaisuudesta tullut katoava luonnonvara? Tutkija Heidi Fast: ”Hiljaisuudessa voi huomata, ettei ole yksin”

    Voidaksemme hyvin tarvitsemme hiljaisuutta. Usein vasta hiljaisuudessa asiat saavat merkityksen. Kun ei tapahdu mitään, tapahtuu paljon.

  • 28.9.2022

    Tulevatko psykedeelit terapiaan? Tietoisuuden tilaa muuttavia aineita tutkitaan nyt ympäri maailmaa

    Mielenterveyskriisi on saanut yliopistot etsimään uusia terapiamuotoja. Laittomiksi päihteiksi monessa maassa luokitellut psykedeelit, kuten LSD ja psilosybiini, ovat osoittautuneet lupaaviksi muun muassa mielenterveyden häiriöiden hoidossa.

  • 5.9.2022

    Epätoivo tulevaisuudesta ajaa Kolumbian alkuperäiskansojen nuoria riistämään henkensä: ”Monet kokevat, ettei heillä ole mitään jäljellä”

    Kolumbiassa ollaan huolissaan alkuperäiskansoihin kuuluvien nuorten itsemurha-aallosta. Nuorten hyvinvointia on pyritty parantamaan tukemalla alkuperäiskansojen kulttuuria.

  • 24.8.2022

    Terveyden mittaaminen voi olla myös sairasta

    Terveyteen pakkomielteisesti keskittyminen voi myös heikentää ihmisen mielenterveyttä, työtä ja ihmissuhteita, terapeutit näkevät.

  • 23.8.2022

    ”Jotta seksille voi turvallisesti sanoa kyllä, pitää voida sanoa turvallisesti ei”

    Seksi ei ole performanssi tai lineaarinen suoritus, joka alkaa suudelmasta ja päättyy ejakulaatioon, vaan se on leikki, jota ennen, jonka aikana ja jonka jälkeen ihmisellä on hyvä ja turvallinen olo, Emmi Nuorgam kirjoittaa.

  • 18.8.2022

    Konfliktialueella kasvanut Ufra Mir: ”Pelkään, että mielenterveysongelmat ovat seuraava maailmanlaajuinen pandemia”

    Sota ja konfliktit vievät monelta mielenterveyden ja aiheuttavat sukupolvien yli ulottuvia traumoja. Rauhantyössä tähän on alettu kiinnittää huomiota vasta nyt. Kestävän rauhan saaminen vaatii henkisen hyvinvoinnin hoitamista.

  • 12.8.2022

    ”Minun ei tarvitse kertoa elämäntarinaani kaikille”

    Omien rajojen vetäminen on aktivistina jaksamisen ehto, sanoo Javiera Marchant Aedo. Se on vaatinut vuosien opettelua, terapiaa ja sääntöjen laatimista.

  • 5.8.2022

    Romahduspiste: ”Se mikä on kestämätöntä luonnolle, on kestämätöntä ihmisen terveydelle”

    Samalla kun ekokriisi vyöryy eteenpäin, työpaikoilla ja kouluissa yhä useampi pelkää palavansa loppuun. Juurisyy on sama: jatkuvan kasvun järjestelmä ei tunnista luonnon ja sen osana ihmisen tarvetta uusiutua. Miten muutos voisi tapahtua ennen täyttä burn outia?