• 21.11.2024

    Aarteiden kotiinpaluu – The Met palautti Kambodžaan 14 varastettua muinaisesinettä

    Taidekauppiaan ja salakuljetuksesta syytetyn brittiläisen Douglas Latchfordin Kambodžasta viemiä muinaisesineitä on palautettu takaisin niiden kotimaahansa. New Yorkin suurimman taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli tuhat salakuljetukseen yhdistettyä esinettä.

  • 16.10.2024

    Kolonialismi tuhosi Zimbabwen ruokakulttuurin – nyt kokkikaksikko ammentaa alkuperäisistä raaka-aineista ja nostaa afrikkalaisen ruoan arvostusta

    Tafadzwa Anifasi ja Tyler Sibindi laittavat ruokaa raaka-aineista, joita on vuosikymmeniä pidetty ”köyhien ruokana”. Afrikan ruokakulttuurit kärsivät kolonialismin vaikutuksesta, mutta nyt paikalliset kokit vaalivat pitkään aliarvostettuja aineksia ja loihtivat niistä gourmet-annoksia.

  • 8.10.2024

    Italialla on eniten maailmanperintökohteita – mutta mitkä maat jäävät ilman?

    Italia on Unescon maailmanperintölistan kärjessä, mutta listaus herättää myös kysymyksiä tasa-arvosta ja politikoinnista.

  • 3.9.2024

    Pyhän lehden paluu – Kokanlehden perinteinen käyttö kiinnostaa nyt Perun nuorta sukupolvea

    Kokanviljely tunnetaan Euroopassa lähinnä kokaiinintuotannosta. Perussa kokanlehti on kuitenkin muinainen rohto, jonka suosio on elpynyt stigman hälvenemisen myötä. Kuvareportaasi Andeilta.

  • 2.9.2024

    Hilja Grönforsia ja Mirella Roinista yhdistävät kulttuuriperintö ja sävelmät: ”Tunne on musiikin perusta”

    Hilja Grönforsille ja Mirella Roiniselle musiikki on aina ollut keskeinen osa heidän identiteettiään. Eri sukupolvia edustavat artistit tapasivat ensimmäistä kertaa ja löysivät yhteyden musiikin ja yhteisen kulttuuriperinnön kautta.

  • 30.4.2024

    Levy niille, joilla rytmi tarttuu jalkoihin – kanadalaisranskalaisen La Bottine Sourianten energinen meininki puree

    Yhtyeen uusi albumi hehkuu puhdasta musiikillista ilonpitoa ja mahtavaa groovea, musiikkitoimittaja Mika Kauhanen kirjoittaa.

  • 6.6.2023

    Aromuunit kamppailevat kielensä ja kulttuurinsa säilymisestä: “Olen peloissani, mitä lapsilleni jää jäljelle”

    Säilyykö oma kieli ja kulttuuri seuraavalle sukupolvelle? Balkanin aromuuneilla on takanaan synkkä historia, eivätkä kaikki haluaisi tunnustaa heitä omaksi kansakseen vieläkään. Nyt aromuunit tahtovat näyttää, että he ovat yhä täällä eivätkä aio kadota.

  • 5.9.2022

    Epätoivo tulevaisuudesta ajaa Kolumbian alkuperäiskansojen nuoria riistämään henkensä: ”Monet kokevat, ettei heillä ole mitään jäljellä”

    Kolumbiassa ollaan huolissaan alkuperäiskansoihin kuuluvien nuorten itsemurha-aallosta. Nuorten hyvinvointia on pyritty parantamaan tukemalla alkuperäiskansojen kulttuuria.

  • 22.12.2021

    Lakiesitys perinnehoitojen säätelystä puhuttaa Meksikossa

    Meksikossa käsitellään lakiesitystä, joka antaisi valtiolle oikeuden säädellä ja valvoa alkuperäiskansojen perinteisiä hoitomuotoja. Vastustajat sanovat sen loukkaavan maan perustuslakia ja YK:n alkuperäiskansoja koskevia sopimuksia.