• 29.11.2024

    YK:n ilmastokokouksessa saatiin aikaan laiha sopu – kokouksen ensikertalainen kertoo kokemuksistaan ja neuvottelujen tuloksista: ”Kukaan ei saanut suurta voittoa”

    YK:n ilmastokokous, COP29, järjestetiin 11.–22. marraskuuta. Fingon ilmastotyön asiantuntija Ada Virnes kertoo, miten kokous sujui ja mitä siellä saatiin aikaan.

  • 8.11.2024

    YK:n ilmastokokouksessa on tarkoitus sopia rahoituksesta ja päästövähennyksistä – neuvotteluista tulossa tiukat ja arvaamattomat

    EU haluaa laajentaa ilmastotoimien rahoituspohjaa pian alkavassa YK:n ilmastohuippukokouksessa. Trumpin tuore presidenttiys voi kuitenkin vaikeuttaa neuvotteluja, Fingon asiantuntijat sanovat.

  • 27.9.2024

    Ilmastonmuutos huolestuttaa etenkin etelässä – Suuri enemmistö toivoo valtioiden ryhtyvän järeämpiin ilmastotoimiin

    Ilmastonmuutos aiheuttaa yhä enemmän huolta, selviää 77 maata kattavan kyselytutkimuksen tuloksista. Eniten huolissaan ilmastokriisistä ovat kehittyvien maiden kansalaiset.

  • 11.9.2024

    Elintärkeät kosteikot uhkaavat kuivua eteläisessä Afrikassa – Zimbabwessa naapurusto ja järjestöt ovat ryhtyneet toimiin: ”Jos kosteikot jätetään rauhaan, ne voivat toipua lähes ennalleen”

    Eteläisen Afrikan maat ovat menettäneet kosteikkojaan ennennäkemätöntä vauhtia viimeisen vuosikymmenen aikana. Zimbabwessa taistellaan suurimman kaupunkikosteikon Monavale Vlein puolesta. Sen pinta-ala pienenee vuosi vuodelta kuivuuden, kaupunkiviljelyn ja rakennusprojektien takia.

  • 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 24.5.2024

    ”Ilman Niiliä ei olisi mitään” – kriittinen vesipula uhkaa Egyptiä

    Assuanin kaupungissa Egyptissä kohoaa yksi maailman suurimmista padoista. Sen läpi mutkittelevan Niilin varrella sijaitsevilla saarilla elämä on riippuvaista joen vedestä. Ilmastokriisin, väestönkasvun ja poliittisten jännitteiden vuoksi Egyptin vesivarat ovat kuitenkin vaarassa loppua.

  • 23.4.2024

    Kaiken maailman hommia -sarjakuvassa ollaan loman tarpeessa

    Maailman Kuvalehden ilmastonumeron sarjakuvassa kamppaillaan maailmantuskan kanssa: ja hypätään lentokoneeseen.

  • 22.4.2024

    Persianlahdella päästellään – Qatarin kasvihuonekaasupäästöt ovat liki kymmenkertaiset globaaliin keskiarvoon verrattuna

    Qatar on ykkössijalla henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä.

  • 16.4.2024

    ”Toivon ylläpitäminen on tärkeää – kunhan se yhdistyy tekoihin eikä tyytymiseen”

    Jos uskomme, että paskaksi ja palamaan, ei tässä enää mitään voi tehdä, niin eipä tässä sitten mitään tehdäkään, kirjoittaa Julia Thurén. Thurén perusti pienten lasten vanhemmille keskusteluryhmän, jossa puhutaan ilmastokriisistä. Hän avaa esseessään ryhmän oivalluksia vanhemmuudesta ilmastokriisin aikakaudella.

  • 15.4.2024

    Jääpeite hupenee ja nuortuu: ”Vanha jää mahdollistaa esimerkiksi jääkarhujen elinolot”

    Pohjoisnavan kesän jälkeinen jääpeite hupenee 12,2 prosenttia vuosikymmenessä, eikä muodostunut jää selviä montaa vuotta. Jääpeitteen laajuudella ja iällä on merkitystä, miksi?