• 22.11.2024

    Etätyö on vanhanaikaista – Raja kodin ja työn välillä on ollut historiassa häilyvä

    Yhteiskuntamme rämpiminen etätyön sääntöihin liittyvissä kysymyksissä on omituista siihen nähden, ettei kotona työskentelyssä ole mitään uutta, kirjoittaa Suvi Jaakkola esseessään.

  • 21.11.2024

    Aarteiden kotiinpaluu – The Met palautti Kambodžaan 14 varastettua muinaisesinettä

    Taidekauppiaan ja salakuljetuksesta syytetyn brittiläisen Douglas Latchfordin Kambodžasta viemiä muinaisesineitä on palautettu takaisin niiden kotimaahansa. New Yorkin suurimman taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli tuhat salakuljetukseen yhdistettyä esinettä.

  • 10.10.2024

    Vaiettujen tarinoiden kertoja – Finlandia-voittaja Antti Järvi sukelsi oman suvun legendoihin ja löysi vuosisadan takaisen Suomen kahtiajaon

    Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Antti Järvi on kiinnostunut tutkimaan historian marginaaleja. Suvun kirjeitä penkomalla Järvi löysi tarinan, joka ei sopinut viralliseen kansalliseen kertomukseemme.

  • 3.10.2024

    Somejäteille kasaantuu ennennäkemätöntä valtaa, joka voi uhata demokratiaa: ”Vanhat hierarkiat ovat heittäneet häränpyllyä, mutta on muodostunut uusia”

    Somen piti tuoda kansalle valtaa, mutta toisin kävi. Jopa useimmat valtiot ovat voimattomia somejättien digivaltaa vastaan, sanoo Sitran demokratia-asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo.

  • 11.9.2024

    Maailmanluokan klubilla 30.9. käsitellään uutta suomalaisuutta – Keskustelemassa: Fatim Diarra, Andrea Botero, Téri Zambrano ja Anni Valtonen

    Syksyn klubilla keskustelemme Tekstin Talossa viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa. Miten monikulttuurisissa perheissä kasvaneiden uusien suomalaisten osallisuus näkyy yhteiskunnassamme? Keskustelua vetää toimittaja Ndéla Faye ja ilta huipentuu energisen Trio Indaban esitykseen.

  • 3.9.2024

    ”Jokainen sukupolvi kirjoittaa oman historiansa” – Miten käsityksemme menneestä muodostuu?

    Historiasta ei voida koskaan tietää täyttä totuutta. Monipuolistamalla historian tutkimusta ja –opetusta voidaan kuitenkin ymmärtää paremmin koko kuvaa.

  • 3.9.2024

    Jokainen valitsee taistelunsa

    Meistä kukaan ei voi pelastaa koko maailmaa. On kuitenkin tärkeää, että jokainen löytää oman tehtävänsä. Lehtemme tehtävä on tarkastalla kenen historiaa kerromme, kuka pääsee ääneen, kirjoittaa Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.

  • 26.8.2024

    Kaipuu kulta-aikaan – Nostalgiamusiikki muistuttaa meitä siitä, että kaikki on muuttunut ja mikään ei ole muuttunut

    Miksi vanhoja hyviä aikoja haikaileva historiallinen tarina pulskistaa suosituimmat maailmanmusiikin ilmiöt niin mahtaviksi? Musiikkinostalgiassa kyse on sosiaalisesta tilauksesta. Haluamme ja tarvitsemme nostalgiaesiintyjiä, kirjoittaa Mika Kauhanen esseessään.

  • 14.8.2024

    Poliitikko voi olla myös kansan palvelija

    Amazonin alkuperäiskansojen yhteisöissä päälliköt palvelevat yhteisöään epäitsekkäästi. Toisin on meillä: johtajamme eivät vain tarjoile hyvää kansalleen vaan käyttävät jatkuvasti valtaansa sitä kohtaan, kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola kirjoittaa.

  • 5.8.2024

    ”Jos emme pian löydä ratkaisuja, meillä Suomessakin saattaa muuttua käsitys siitä, mitä sairastuminen on ja mitä riskejä siihen liittyy”

    Ennen pieni haavakin saattoi olla kohtalokas. Tulevaisuudessa terveysriskin aiheuttaa puolestaan antibioottiresistenssi. Väitöskirjatutkija Elina Maaniitty Helsingin yliopistosta vastaa kysymyksiin sairastumisesta.