Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät

Etelä-Afrikassa murhataan viisi kertaa enemmän naisia kuin maailmalla keskimäärin. Nyt maan hallitukselta vaaditaan toimia.

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Etelä-Afrikassa vastalauseena naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Maassa on tapahtunut viime viikkoina useita naisiin kohdistuvia murhia ja raiskauksia.

Yliopisto-opiskelija Uiynene Mrwetyana löytyi kuolleena tällä viikolla Kapkaupungista. Hän katosi oltuaan viemässä pakettia postitoimistoon. Mediatietojen mukaan postin työntekijä on tunnustanut murhanneensa ja raiskanneensa tämän.

Maata on järkyttänyt myös nyrkkeilijä Leighandre Jegelsin murha. Tekijäksi epäillään entistä kumppania.

Kyse ei ole yksittäistapauksista, sillä Etelä-Afrikassa murhataan vuosittain viisi kertaa enemmän naisia kuin maailmassa keskimäärin. Ihmisoikeusaktivistit ovat vaatineet, että maahan julistetaan hätätila, rikoslakia uudistetaan ja uhreja tuetaan paremmin.

”Nämä tapaukset pitäisi nähdä järjestelmällisinä väkivaltaisen maskuliinisuuden ja haitallisten sukupuolinormien ilmentymänä. Siksi vaadimme hallitusta toteuttamaan kansallista sukupuolittuneen väkivallan vastaista suunnitelmaa vakavasti suuntaamalla sille kunnollisen budjetin”, vaatii tasa-arvojärjestö Sonke Gender Justice tiedotteessaan.

Eilen tuhansia mustaan ja violettiin pukeutuneita naisia marssi Kapkaupungissa parlamenttitalolle, kertoo brittilehti The Guardian. Protestit ovat levinneet myös sosiaaliseen mediaan, jossa käytetään muun muassa hashtagia #AmINext.

Presidentti Cyril Ramaphosa piti mielenosoittajille puheen, jossa luvattiin toimia.

”Iskulauseiden ja politikoinnin aika on ohi. Presidentin on nyt toimittava. Naisten murhien ja raiskausten kasvamisessa on kyse kansallisesta hätätilasta ja hallituksen on toimittava päättäväisesti näihin asioihin puuttumiseksi”, sanoo Etelä-Afrikan Amnesty Internationalin johtaja Shenilla Mohamed tiedotteessa.

Osa mielenosoittajista on vaatinut jopa kuolemanrangaistuksen palauttamista naisten murhien estämiseksi.

”Vaatimukset kuolemanrangaistuksen palauttamisesta ovat ajattelemattomia eivätkä ratkaise ongelmaa. Kuolemanrangaistus on väkivallan kulttuurin oire eikä ratkaisu”, Mohamed toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!