Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”

Romanialaisten piti äänestää viime viikonloppuna avioliiton määrittelemisestä vain miehen ja naisen väliseksi. Äänestys kuitenkin epäonnistui, sillä kansalaiset lähtivät mukaan boikottikampanjaan.

Romaniassa äänestettiin viime viikonloppuna perustuslakimuutoksesta, joka olisi määritellyt avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Tällä hetkellä laki puhuu ”puolisoista”.

Äänestyksen tulos ei kuitenkaan tule voimaan, sillä mediatietojen mukaan vain 20,4 prosenttia äänestäjistä vaivautui uurnille. Lainvoimaiseen tulokseen olisi vaadittu 30 prosenttia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet tuloksesta. Ne ja muun muassa monet taiteilijat ja muusikot järjestivät äänestyksen alla kampanjan, jossa kehotettiin romanialaisia boikotoimaan äänestystä.

”Yhdessä boikottikampanjan avulla osoitimme, että me, kansalaisina, haluamme Romanian, joka perustuu demokraattisiin arvoihin, maan, jossa kunnioitus, tasa-arvo ja terve järki ohjaavat yhteiskuntaa. — Olemme osoittaneet, että useimmat meistä uskovat, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää kansanäänestyksellä”, sanoo romanialainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö Accept Association lausunnossaan.

Konservatiiviset järjestöt keräsivät kansanäänestyksen järjestämiseksi kolme miljoonaa allekirjoitusta vuonna 2016. Sen takana oli myös suurin osa puolueista sekä ortodoksinen kirkko. Kyselytutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia ihmisistä olisi kannattanut perustuslakimuutosta, joten tulos on yllätys, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Romanian kylistä kantautui kuitenkin tietoja, joiden mukaan ihmiset kertoivat, että heillä on parempaakin tekemistä, kuten ruuan tölkittäminen tai viinin valmistaminen.

Vaikka muutos onnistuttiin torjumaan, Romanian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on edelleen heikko. Eurooppalaisen hlbti-järjestön ILGA-Europen vaikuttamistyön johtajan Katrin Hugendubelin mukaan äänestys osoittaa, miten haavoittuvia vähemmistöt maassa ovat, sillä heidän suhteillaan tai perheillään ei ole lainkaan lain tunnustusta.

Samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet tai avioliitto eivät ole Romaniassa sallittuja, ja homous poistettiin rikoslaista vasta vuonna 2001. Mikäli perustuslakimuutos olisi mennyt läpi, samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamisesta olisi järjestöjen mukaan tullut entistä vaikeampaa ja hblti-väen vaino olisi voinut lisääntyä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!