Raportti: Tyttöjen sukuelinten silpominen vähentynyt

Suuri osa ihmisistä vastustaa tyttöjen sukupuolielinten silpomista maissa, joissa perinne on yhä voimissaan. Silti esimerkiksi Somaliassa lähes kaikki tytöt joutuvat edelleen perinteen uhriksi.

Nykytytöillä on pienempi riski joutua sukupuolielinten silpomisen kohteeksi kuin äideillään. Perinteen kannatus on vähentynyt jopa maissa, joissa lähes kaikki tytöt silvotaan jossakin vaiheessa elämäänsä, käy ilmi YK:n lastenrahaston Unicefin tuoreesta raportista.

Kyselytutkimuksiin perustuva raportti käsittelee 29:ää Afrikan ja Lähi-idän maata, joihin silpominen on keskittynyt. Sen mukaan useimmissa maissa yli puolet tytöistä ja naisista on silpomista vastaan ja monissa myös miehet vastustavat perinnettä.

Esimerkiksi Burkina Fasossa, jossa yli kolme neljäsosaa silvotaan, 90 prosenttia tytöistä ja naisista lopettaisi perinteen.

Raportin mukaan toimenpiteen yleisyys on vähentynyt myös konkreettisesti, joskaan ei kaikkialla. Esimerkiksi Keniassa silpomisen kokeneiden osuus putosi 38 prosentista 26:een vuosina 1998–2009. Somaliassa, Guineassa, Djiboutissa ja Egyptissä yli 90 prosenttia naisista silvotaan kuitenkin edelleen.

Vaikka ihmiset vastustavat käytäntöä ja useimmat maat ovat kieltäneet sen lailla, yleisin syy sen jatkumiseen on raportin mukaan ajatus sosiaalisesta hyväksyttävyydestä. Unicefin mukaan käytännöstä pitäisikin keskustella julkisemmin ja haastaa näkemys siitä, että kaikki muut hyväksyvät sen. Myös naisten paremman koulutustason on todettu vähentävän silpomista.

Tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisella, jota kutsutaan myös ympärileikkaukseksi, tarkoitetaan toimenpidettä, jossa osa tai kaikki ulkoisista sukuelimistä leikataan pois. Toimenpiteellä ei ole terveyshyötyjä, vaan se voi aiheuttaa esimerkiksi vakavaa verenvuotoa, virtsausongelmia, kystia, infektioita, hedelmättömyyttä ja synnytyskomplikaatioita.

Raportin mukaan maailmassa on noin 125 miljoonaa naista tai tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu ja 30 miljoonaa, jotka ovat vaarassa joutua perinteen uhreiksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!