Amnesty: Syyrian ”sovintosopimusten” varjolla ajettu tuhansia ihmisiä kodeistaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää Syyrian hallitusta rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sen raportin mukaan hallitus on tehnyt kapinallisten kanssa sopimuksia, joiden seurauksena tuhansia ihmisiä on pakkosiirretty kodeistaan.

Niin sanotut ”sovintosopimukset” Syyrian hallituksen ja aseellisten kapinallisjoukkojen välillä ovat pakottaneet tuhansia ihmisiä pakenemaan, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkaisemasta raportista. Kodeistaan lähteneet asuvat nyt tilapäisissä leireissä huonoissa olosuhteissa. Monilla heistä on vain rajallisia mahdollisuuksia saada hätäapua tai muuta toimeentuloa.

Raportissa tarkastellaan neljää paikallista sovintosopimusta, jotka on tehty elokuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Niiden seurauksena tuhansia ihmisiä on pakkosiirretty Darayan, al-Waerin, Itä-Aleppon, Madayan, Kefrayan ja Fouan alueilta.

Kaikissa tapauksissa evakuoinnit eivät ole Amnestyn tutkimusten mukaan olleet siviilien turvallisuuden tai sotilaallisen välttämättömyyden kannalta oleellista. Näin ne rikkovat kansainvälisessä oikeudessa määriteltyä pakkosiirtojen kieltoa. Kyseessä ovat sen mukaan rikokset ihmisyyttä vastaan.

Sopimusten solmimista on myös edeltänyt julma piiritysten, pommitusten ja pakkosiirtojen kampanja, joka on ajanut tuhansia ihmisiä pois kodeistaan, raportissa kerrotaan.

Syyrian hallitus on piirittänyt siviilien asuinalueita ja käyttänyt näännytystaktiikkaa sodankäynnin välineenä konfliktin alusta asti. Siviileiltä on mielivaltaisesti evätty ruokaa, vettä, lääkkeitä ja muita perustarpeita. Avustusjärjestöjen pääsy alueille on estetty. Amnestyn raportin mukaan myös aseelliset oppositioryhmittymät ovat estäneet siviilejä saamasta elintärkeää humanitääristä apua, joskin vähemmän.

Piiritysten seurauksena ihmisiä on menehtynyt sairauksiin, jotka olisi voitu normaaliolosuhteissa hoitaa. Näännytystaktiikka on ajanut kokonaisia yhteisöjä nälkiintymisen partaalle, raportissa kerrotaan.

Häädettyjen siviilien kertomusten mukaan hyökkäykset muuttuivat erityisen voimakkaiksi juuri ennen kuin heidät pakotettiin lähtemään kodeistaan. Esimerkiksi Darayassa kaupungin ainoa sairaala poltettiin useaan otteeseen juuri ennen kuin siviilit lähtivät pois kaupungista. Itä-Aleppossa taas Syyria ja Venäjä tekivät ilmaiskuja siviilien koteihin ja sairaaloihin, vaikka ne sijaitsivat kaukana eturintamasta eikä lähellä ollut sotilaallisia kohteita.

Raportin mukaan myös aseistetut kapinallisryhmät tappoivat ja haavoittivat satoja siviilejä tulittaessaan piiritettyjä Kefrayan ja Fouan kaupunkeja. Monia näistä hyökkäyksistä voidaan pitää rikoksena ihmisyyttä vastaan.

Amnesty vaatii Syyrian hallitusta varmistamaan, että piirityksissä ja pommituksissa kärsineet siviilit saavat palata koteihinsa turvallisesti. Lisäksi se kehottaa valtioita tukemaan YK:n perustaman Syyrian sotarikoksia tutkivan komission työtä.

Raportti perustuu 134 ihmisen haastatteluun, jotka tehtiin huhti- ja syyskuun välillä. Mukana oli muun muassa saartojen ja hyökkäysten keskellä eläneitä asukkaita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!