Miesten paratiisi

Annabella & Annika Åsvik: Miesten paratiisi. Johnny Kniga 2004. ISBN 951-0-29668-6.

Suomalaisten toimittajien Annabella ja Annika Åsvikin kirja Miesten paratiisi herätti ilmestyessään suurta huomiota ja närkästystä. Kirjoittajia kritisoitiin myönteisestä suhtautumisesta Thaimaan seksiturismiin ja prostituutioon ja siitä, etteivät heidän tutkimusmenetelmänsä kestäneet päivänvaloa.

Sain kirjan luettavaksi lokakuussa ja olin varustautunut teilaamaan sen. Kuusi vuotta Thaimaassa asuneena olen seurannut prostituutiokeskustelua paikallisista tiedotusvälineistä.

Kirja oli yllätys. Se ei moralisoi muttei ihannoikaan seksikauppaa. Kirjassa ilmaistaan selvästi, ettei se kerro bordelleista eikä seksiorjista, vaan turistialueiden olutbaarien länsimaisista asiakkaista ja heidän kanssaan seurustelevista baaritytöistä. Nämä tytöt tekevät työtään vapaaehtoisesti. Ne tytöt, joilla on eniten asiakkaita tai poikaystäviä, saavat lähetettyä rahaa perheelleen ja elettyä mukavasti, jopa ylellisesti.

Tietystä kepeydestä huolimatta kirja valottaa myös tyttökaupan ikävämpiä puolia hiv-tartunnoista köyhyyteen, joka ajaa tytöt baareihin. Isaanin eli Koillis-Thaimaan pienviljelijöiden tyttärillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia käydä kouluja eikä tehdastyötä riitä kaikille. Thaimaan yhteiskunta on tiukan hierarkkinen: kaupunkien thaimiehet eivät halua edes kaupallista seksiä tummaihoisten koillisen tyttöjen kanssa. Varakkaat länsimaiset miehet ovat tytöille kuin lottovoitto, hyppäys ylemmän luokan elintasoon. Jotkut baaritytöistä päätyvät ulkomaille naimisiin, toiset seurustelevat vain rahasta.

Turisteille kirja toimii oppaana baarikulttuuriin. Se muistuttaa, että tyttöjen hymy ja palvelualttius on harvoin henkilökohtaista, ja pidempiaikaista suhdetta etsivien on syytä opetella ensin maan kieli ja kulttuuri.

Kirjan asiapitoinen tieto pohjautuu aiempaan kirjallisuuteen. 1990-luvun alussa Patpongin baari­kujien tytöistä väitellyt Cleo Odzer toteaa, että useat tytöistä ovat nopeita, älykkäitä ja yritteliäitä. He ovat rikkoneet yhteiskunnallisen tabun, jossa vain miehille annetaan oikeus useisiin seksisuhteisiin. Bangkokin baaritytöt ovat myös perustaneet Empower-järjestön, joka ajaa seksityöntekijöiden oikeuksia muun muassa terveydenhuoltoon.

Turistipaikkojen ulkopuolista Thaimaata Åsvikit eivät näytä juuri tuntevan. Baarityttöjen kotiseutu Isaan esitetään kärjistäen alueena, jossa pelataan uhkapelejä, juodaan viskiä ja odotetaan tyttärien rahalähetyksiä. Tämä näkemys toistaa ylempiluokkaisten thaimaalaisten halventavaa kuvaa Isaanista. Baarityttöjen elämänkumppaneiksi päätyvien on etsittävä asiallinen tieto Isaanista muista lähteistä.

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!