Djemberumpuja rakastavat kaikki

Djemperumpuja myynnissä (Kuva: Margherita Zilliacus)Useimmat Länsi-Afrikkaan matkustavat palaavat kotiin oma rumpu kainalossa.

Rumpu, jonka paikalliset käsityöläiset ovat valmistaneet puunrungosta ja vuohennahasta. Ei monikansallisesti eikä massatuotantona, vaan reilusti ja vaihtoehtoisesti. Käsin tehty rumpu aitoja afrikkalaisrytmejä varten.

Mutta hei, rummuthan on tehty puusta! Eivätkös Afrikan metsät vähene huolestuttavaa tahtia? Kyllä, metsiä hakataan polttopuiksi ja puuhiiliksi, rakennusteollisuuden käyttöön sekä pieniä puuveistoksia ja matkamuistoja varten.

Yksistään Senegalista viedään vuosittain noin 200 000 djemberumpua maailmalle. Djemberummut ovat suuria, ja ne valmistetaan vanhojen puiden paksuista rungoista.

”Senegalissa metsiä suojellaan lailla: yli 25 senttimetrin paksuista puuta ei saa kaataa. Mutta tähän lakiin suhtaudutaan kuin moneen muuhunkin lakiin, eli sitä ei kunnioiteta”, kertoo Ali Haidar Oceanium-ympäristökeskuksesta.

Djemberumpuun soveltuvasta puunrungosta maksetaan metsän omistajalle parhaassa tapauksessa 4000 cefaa eli noin kuusi euroa. Dakarilainen käsityöläinen ostaa saman puun 7000 cefalla. Hän ostaa vuohennahan 2000 cefalla, vähän teräslankaa nahan kiinnittämiseksi ja alkaa valmistaa rumpua. Tehtyään ison työn hän myy sen, jos hyvin käy, 20 000 cefalla.

Periaatteessa rummusta pitäisi maksaa 1500 cefan vientivero, joka lain mukaan on käytettävä metsän uudelleenistutukseen, mutta veroa maksetaan vain harvoin. Euroopassa rumpu myydään ehkä 200 eurolla, noin 130 000 cefalla.

Puita Senegalin etelä- ja itäosissa eivät kaada alueen kyläläiset, vaan puunhakkaajat tulevat taajamista.

”Tarkastajat kontrolloivat maanteillä enimmäkseen öisin vyöryviä, suuria puulasteja kuljettavia autoja. He valvovat sitä, että kaadetut puut ovat halkaisijaltaan alle 25 senttiä. Mutta koko maassa toimii yhteensä kolme tarkastajaa, eikä heillä ole varaa edes autoon tai kännykkään”, Ali Haidar kertoo.

”Eivätkä he pysty kontrolloimaan kuormaa läpikotaisin, koska silloin se pitäisi purkaa kokonaan, eikä sellaista voi tehdä. Niinpä suuret rumpurungot täytyy vain piilottaa ohuempien runkojen alle”, sanoo puukuormia ajava kuljettaja, joka ei halua kertoa nimeään.

Vuosina 1991-2001 Senegalissa kaadettiin 800 000 hehtaaria metsää.

 

Käännös: Riitta Liede
 
Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2006

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!