Kulttuuripalat

Valokuvanäyttely zapatistien arjesta, Aya-sarjakuva ja kulinaristinen seikkailukirja.

Taistelu käydään arjessa

Meksikon Chiapasissa toimivat zapatistit ovat herättäneet kysymyksiä politiikasta, yhteiskunnasta ja kulttuurienvälisistä suhteista. He puhuvat solidaarisuudesta, yhteisön tarpeellisuudesta ja toivosta.

Meksikon tunnetuimpiin nykyvalokuvaajiin lukeutuva Ricardo Trabulsi (s.1968) on kuvannut zapatistien arkea useita vuosia. Hänen mustavalkoisista kuvistaan on koottu näyttely Suomen Valokuvataiteen museoon.

Trabulsi on kuvannut zapatistit 1900-luvun alun puisella paljekameralla suurikokoiselle 20×25 cm:n filmille. Suuri filmikoko mahdollistaa laadukkaat suurennokset, ja toisaalta kameran linssin kapea tarkkuusalue muistuttaa ihmissilmän havaintoaluetta. Kaikki näyttelyn teokset ovat mustesuihkuvedoksia.

Ricardo Trabulsi: Zapatistit. Suomen valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1 C, Prosessi-tila) 6.1. 2011 asti.

Makoisaa elämää Yop Cityssä

Norsunluurannikolta Pariisiin päätynyt sarjakuvataiteilija Marguerite Abouet (s.1971) vastaa todelliseen tilaukseen: hänen lapsuutensa maisemiin sijoittuvat elämänmakuiset ja -myönteiset sarjakuvansa tuovat kaivattua vastapainoa ongelmakeskeiselle Afrikka-kuvaukselle.

Abouet’n tarinoiden pääosassa seikkailee nuori nainen nimeltä Aya, joka elää niin kuin kuka tahansa nuori missä tahansa päin maailmaa, esimerkiksi karkailee baariin ja sekstailee salaa.

Abouet’n ranskalainen mies Clément Oubriere piirtää herkullisten tarinoiden pohjalta niin ihanaa kuvaa, että ainakin tämän ensimmäisen suomennetun Aya-albumin hotkaisee suurella riemulla.

Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya – Elämää yop cityssä. Arktinen banaani 2010.

Matoja massuun!

Matkailuohjelma Madventuresista tuttujen Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan seikkailulliset makumatkat on nyt koottu kovien kansien väliin. Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja on sekä päältä että sisältä kaikkea muuta kuin kaunis ja esteettinen – eikä sen ole tarkoituskaan olla.

Kirjan luvut ovat esimerkiksi tällaisia: Keitetyt puhvelinaivot keitettyjen silmämunien kera, Rillatut luolaheimon lepakot, Mässäytyksen etiikka ja Miten selvitä tulisista ja yrjöttävistä mässyistä?

325-sivuinen opus on tuhti paketti monenmoista tietoa ja yksityiskohtaa ruoan, syömisen, eksoottisten kulttuurien, seikkailun ja matkailun ympäriltä. Kirjan kieli on elävää – ja usein poskessa.

Tuomas Milonoff ja Riku Rantala: Mad cook – kulinaristinen seikkailukirja. Johnny Kniga 2010.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!