Roskaruokaa

Kotitekoinen mysli ei välttämättä ole nättiä, mutta se on juuri oikeanlaista.

Joo, joo, ihan näyttää kuivakaapin pohjalta kerätyiltä roskilta. Ei, ei tartte maistaa. Kotitekoista mysliä väsäävä saa tottua kuuntelemaan lähipiirin ilkkumista.

Ruoka ei tosiaan ole kovin nättiä, mutta se on pelastus sellaiselle myslin ystävälle, jonka mielestä kaupan mysleissä on hölmöjä asioita, vääriä määriä ja vielä naurettavalla hinnalla. Itse kun tekee, niin tulee juuri oikeanlaista.

Itse tekeminen helpottaa myös ruokavaliostaan tarkan elämää. Ruoan alkuperän tuttuutta arvostava voi poimia aineksiksi pelkkää luomua tai kotimaista. Pähkinäallergikko taas voi koota oman sekoituksen itselleen vaarallisia pähkinälaatuja vältellen. Niitä voi omien allergioiden mukaan korvata esimerkiksi erilaisilla siemenillä.

Kotitekoinen mysli

Myslin perusohje:

  • Puoli kiloa puurohiutaleita
  • Kolmea eri lajia pähkinärouheita tai siemeniä, pieni kourallinen kutakin
  • Juoksevaa hunajaa

Kokeile vaikka tätä sekoitusta:

  • Puoli kiloa neljän viljan puurohiutaleita
  • Kourallinen rouhittuja pellavansiemeniä
  • Kourallinen mantelilastuja
  • Kourallinen auringonkukansiemeniä
  • Juoksevaa hunajaa

Laita uuni lämpiämään 150 – 175 asteeseen. Sopivin lämpö löytyy kokeilemalla, uunin luonteesta riippuen.

Kumoa leivinpaperilla peitetylle syvälle uunipellille puolisen kiloa puurohiutaleita. Lisää pellille haluamasi sekoitus erilaisia siemeniä tai pähkinärouheita. Itselleen sopiva määrä löytyy kokeilemalla, mutta alussa voi mittatikkuna käyttää pientä kourallista tai vajaata desilitraa.

Sekoita ainekset pellillä käsin ja levitä koko pellille. Vedä sormella mysliin uria, jotta mahdollisimman iso osa aineksista pääsee pinnalle paahtumaan.

Valuta myslin päälle juoksevaa hunajaa tasaisesti ympäri peltiä ripotellen. Ruokalusikallinen tai kaksi riittää hyvin koko pellille.

Laita pelti uunin keskitasolle. Sekoita mysliä kertaalleen kesken paahtumisen. Mysli on valmista 25-30 minuutissa. Mantelilastut ovat hyvä mittari: kun pinnalla olevat lastut ovat kullanruskeita, mysli on valmista.

Anna myslin jäähtyä pellillä ja säilytä sen jälkeen suljetussa astiassa.

Jos haluat mysliin lisämakeutta rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä, ne kannattaa lisätä mysliin vasta lautasella.

Myslin sekoitusta ja mittasuhteita voi muuttaa oman maun ja ruokakaapin sisällön mukaan. Kokeile vaikka näitä: kookoshiutaleet auringonkukan- tai kurpitsansiemenet seesaminsiemenet erilaiset leseet

Pähkinät kannattaa mysliin laittaa rouheina tai lastuina, sillä kokonaiset pähkinät eivät ehdi paahtua muun myslin tahdissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!