Artikkelikuva
Uruguaylainen vauva ilahdutti tunisialaista Abdul Bin Mohammed Abis Ourgya ja syyrialaista Ali Hussein Muhammed Shaabania.

Guantánamon vangit sopeutuvat latino­kulttuuriin

Yhdysvallat on kieltänyt Guantánamon vankien tuomisen maaperälleen, vaikka se vakuutti kirjallisesti Uruguaylle, että kuuden arabin osallistumisesta terrorismiin ei ole näyttöä.

Uruguay. Kuusi arabia vietti 13 vuotta Yhdysvaltain vankina Kuuban Guantánamossa, vaikka heitä ei koskaan tuomittu mistään. Nyt he aloittelevat uutta ja outoa elämää Etelä-Amerikan Uruguayssa.

Neljä syyrialaista, tunisialainen ja palestiinalainen mies saapuivat Montevideoon joulukuun alkupäivinä. Yhdysvallat on kieltänyt miehiä puhumasta vankilakokemuksistaan – eikä moni heidän puhettaan ymmärtäisikään. Miehet ovat kuitenkin aloittaneet espanjanopinnot ja ponnistelevat saadakseen myös perheensä Uruguayhin.

Palestiinalaisen Mohammed Tahamatanin mielestä 3,3 miljoonaan asukkaan Uruguay on ”lähes tyhjä”, ja hän on siitä ihastuksissaan.

Syyrialainen Jihad Deyab sai vankila-aikoinaan julkisuutta syömälakoilla ja kamppailullaan pakkoruokintaa vastaan. Deyabin asianajaja Cori Crider kertoo, että yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet käyvät yhä oikeutta saadakseen julkaista Deyabin pakkoruokinnasta kuvatut videonauhat.

Ei näyttöä terrorismista

Uruguayn vasemmistolainen presidentti José Mujica on halunnut näyttää naapurimaille esimerkkiä solidaarisuudesta ottamalla vastaan pakolaisia ja Guantánamon vankeja. Mielipidemittauksessa vankien vastaanottamista kannatti kuitenkin vain viidennes uruguaylaisista.

Yhdysvallat on kieltänyt Guantánamon vankien tuomisen maaperälleen, vaikka se vakuutti kirjallisesti Uruguaylle, että kuuden arabin osallistumisesta terrorismiin ei ole näyttöä. Sama koskee valtaosaa vangeista, joita on vuodesta 2002 lähtien ollut kaikkiaan 775.

Osa vangeista on lähetetty tuomiolle muihin maihin ja osaa ei voida tuomita, koska todisteet on hankittu kiduttamalla.

Joulukuun lopussa Guantánamossa oli jäljellä 132 vankia. Heistä 63 oli saanut vapautuspäätöksen, mutta vastaanottavia maita on vaikea löytää. Osa vangeista ei halua palata kotimaahansa huonon kohtelun pelossa.

Yhdysvallat perusti kiistellyn terrorismin vastaiseen sotaan liittyvän vankilan 2000-luvun alussa Guantánamo Bayn laivastotukikohtaan. USA luokitteli vangit ”laittomiksi taistelijoiksi” ja epäsi heiltä sotavangin aseman.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!