Artikkelikuva
Moni valtio keksi finanssikriisin jälkimainingeissa

Rakas rikas, tervetuloa!

Eriarvoisuusko ongelma? Ei ole, jos on rikas. Moni maa on rakentanut varakkaille omia ohituskaistoja, joilla jopa kansalaisuuden voi hankkia rahalla. Ja kauppa käy.

 Eurooppaan on helpompiakin reittejä kuin kiikkerät paatit yli Välimeren. Kaikkiaan 14 maata tarjoaa varakkaille tulijoille niin kutsuttuja kultaisia viisumeja. Niillä Euroopan ja Schengen-alueen rajat aukeavat määräajaksi rahalla.

Kiinnostaako muutto Portugaliin? Onnistuu myös ilman EU-passia, jos hankit puolen miljoonan edestä kiinteistöjä. Vai miten olisi Latvia? Osta neljännesmiljoonalla kiinteistöjä. Moni venäläinen on tarttunut tarjoukseen, tosin hinta oli viime kesään asti huokeampi. 

Pisimmälle EU-alueella yritti Malta viime vuonna. Se halusi myydä kansalaisuuksia suoraan rahalla, ilman että tulijan tarvitsisi ensin hankkia maasta oleskelulupaa. Muu EU älähti, ja Malta tiukensi ehtoja aavistuksen. Ei sen kyllä olisi tarvinnut: kansalaisuuden ehdot kun ovat jokaisen EU-maan itse päätettävissä.

Nyt Maltan kansalaisuuden saadakseen on periaatteessa ensin oleskeltava Maltalla vuoden päivät. Ja maksettava rahaa. Sen jälkeen koko Eurooppa on auki.

Valtiot paikkaavat talouttaan

Syynä rikkaiden suosimiseen on tietenkin raha. Moni valtio keksi finanssikriisin jälkimainingeissa, että oleskeluluvat tai passit ovat helppo keino tehdä rahaa.

Euroopassa kultaisia viisumeja markkinoivat aktiivisimmin samat maat, joiden taloutta on pelastettu erilaisin tukipaketein. Latviasta kultaisia viisumeita on saanut vuodesta 2010. Kypros ja Portugali aloittivat omat ohjelmansa vuonna 2012, Espanja ja Kreikka 2013.

Kypros kauppaa myös kansalaisuuksia. Kyproslaisuus on tosin kokenut inflaation: kansalaisuutta varten vaadittu sijoitus on laskenut alun kymmenistä miljoonista euroista nopeasti pariin miljoonaan. Verkossa passinhankintapalveluja tarjoavista konsulteista muutama suosittelee asiakkaitaan välttämään Kyprosta tiuhaan muuttuvien ehtojen takia.

Portugali alkoi kaupata kultaisia viisumeita vuonna 2012. Viisumeja on myönnetty yli 2200, ja tulijoista 85 prosenttia on ollut kiinalaisia.

Portugalin varapääministeri Paulo Portasin mukaan maa on tienannut viisumeilla lähes 1,3 miljardia euroa. Kultaiset viisumit ovat aiheuttaneet Portugalissa myös suuren luokan poliittisen skandaalin. Useita korkea-arvoisia virkamiehiä on syytetty ohjelmaan liittyvästä korruptiosta. Skandaali johti myös sisäministerin eroon marraskuussa.

Kauppapaikka

Rikkaiden on aina ollut tyhjätaskuja helpompi muuttaa uuteen maahan. Erilaisia sijoittajaviisumeita on ollut tarjolla pitkään, mutta niihin on yleensä liittynyt tiukkoja ehtoja ja pitkiä jonoja.

Esimerkiksi maahanmuuttoasioissa tiukkaan Yhdysvaltoihin on voinut jo vuodesta 1990 saada sijoittajaviisumin. Ehtoihin kuuluu miljoonainvestointi ja se, että kahden vuoden kuluttua maahan tulosta pitää työllistää kymmenen yhdysvaltalaista.

Passikauppa sen sijaan on uutta. Aikaisemmin kansalaisuuksia myi vain kaksi pientä saarivaltiota, St. Kitts ja Nevis sekä Dominica. Finanssikriisin jälkeen apajille on ehtinyt jo viisi maata lisää.

Vanhoihin ohjelmiin verrattuna uutta on viisumin tai passin hankkimisen helppous.

Uuden passikaupan suurin nimi on sveitsiläisen asianajotoimisto Henley & Partersin Christian Kalin. Hän suunnitteli St. Kitts ja Nevisin kannattavan kansalaisuusohjelman, ja on sittemmin konsultoinut muita valtioita, jotka haluavat tehdä oleskeluvilla ja passeilla rahaa. Henley & Partnersin arvion mukaan yksin passikaupassa liikkui viime vuonna 2 miljardia dollaria.

Ilmiön omalaatuisimpiin haaroihin kuuluvat yrityksen järjestämät kansalaisuuksia ja oleskelulupia esittelevät konferenssit. Yksi niistä järjestettiin Singaporessa viime lokakuussa. Paikalla ollut Bloombergin toimittaja Jason Clenfield kuvaili tapahtumaa äärimmäisen kummalliseksi. Paikalla oli useita pääministerejä ja muita merkkihenkilöitä — myymässä passeja.

Kiertäjän unelma

Passejaan avoimesti kauppaavat pikkuvaltiot eivät vaadi uutta kansalaista muuttamaan maahan. Karibian pienten saarivaltioiden tulokkaiden ei välttämättä tarvitse edes käydä uudessa kotimaassaan.

Se on kätevää, sillä passiostoksilla olevat raharikkaat eivät useinkaan aio muuttaa. Toinen passi on vähän kuin sijoitusten hajauttaminen: jos asiat eivät luista haluttuun suuntaan kotimaassa, pakotie on auki.

Uusi passi helpottaa matkustamista, jos kotimaan passiin on työlästä hankkia viisumeita. On myös esitetty epäilyjä siitä, että kaksoiskansalaisuuksia saatetaan käyttää veronkiertoon. Passejaan aktiivisesti kauppaavilla St. Kitts ja Nevisillä ja Antigualla pääomaveroprosentti onkin pyöreä nolla.

Tiedot siitä, keille passeja myönnetään, eivät yleensä ole julkisia. Suurimpina asiakasryhminä mainitaan kuitenkin yleensä kiinalaiset ja venäläiset.

Rahaeliitin kosiskelussa on riskinsä, varoittaa kandalainen lakiprofessori Ayelet Shachar. Se nakertaa kansalaisuuden käsitettä, sillä rahalla saa myös äänioikeuden.

Toinen lakiprofessori Peter Spiro puolestaan arvioi, että kansalaisuus on jo nyt käsitteenä ontto ja merkityksetön. Kasvavat markkinat ja kilpailu vain laittavat kansalaisuuden hintalapun kohdilleen.

Itse passikauppaan ei eettisiä kysymyksiä tai pohdintoja yhdenvertaisuudesta kuitenkaan sotketa. Kauppa käy. Rahalla saa, jos on rahaa.

INFOBOKSI: Lottovoittajan passi

Passin kannalta on yhä todellinen lottovoitto syntyä Suomeen. Passien kolmen kärjen muodostavat Suomen, Ruotsin ja Britannian passit. Niillä voi matkustaa viisumitta kaikkiaan 173 maahan.

Passien paremmuutta arvioidaan sen mukaan, kuinka helppoa niillä on matkustaa. Pahnanpohjimmaisiin kuuluvat Afganistanin, Irakin ja Somalian passit. Afganistanin passilla matkustava pääsee viisumitta vain 28 maahan.

Silloin harvoin, kun suomalainen tarvitsee matkaansa viisumin, kyse on yleensä lähinnä muodollisuudesta. Se on maailmalla harvinaista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!