Artikkelikuva
Ali Awad ja Ninni Poijärvi ovat soittaneet ja keikkailleet yhdessä viime syksystä asti. Poijärven instrumentti on viulu

Ikivihreitä suomalaisia ja arabialaisia

Helsinkiläinen laulaja ja lauluntekijä Ninni Poijärvi kuuli syksyllä 2015, että vastaanottokeskuksessa Helsingissä asui irakilainen muusikko, joka kaipasi kotimaahan jäänyttä instrumenttiaan. Asiaa hetken mietittyään Poijärvi hankki perinteisen arabialaisen ud-luutun ja vei sen miehelle.

Mies oli Ali Awad, irakilainen ammattimuusikko, joka oli tehnyt uraa soittamalla eri orkestereissa qanun-kielisoitinta ja ud-luuttua. Hän joutui pakenemaan, kun terroristit alkoivat iskeä konsertteihin.

Musiikki yhdisti Poijärven ja Awadin ja tapaamisesta alkoi hedelmällinen yhteistyö. Pian kaksikko alkoi esiintyä yhdessä. Poijärvi laulaa ja soittaa viulua Awadin säestäessä ud-luutullaan. Kaksikko tarjoaa katsojille elämyksen, jossa sulavat yhteen tuttu suomalainen sävelmusiikki ja arabialainen perinnemusiikki.

Joulukuussa Poijärvi ja Awad soittivat Finlandia-talolla Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlissa yleisölle, jossa istuivat muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ninni Poijärvi on julkaissut neljä sooloalbumia, viimeksi Tie-albumin vuonna 2014, ja tehnyt yhteistyötä useiden kotimaiden ja kansainvälisten artistien kanssa. Hän kuuluu yhdessä miehensä Mika Kuokkasen kanssa Hoedown-yhtyeeseen, joka soittaa kantria, bluesia ja rockia.

Poijärvi ja Awad esiintyvät Aleksanterin teatterissa 6.- 7.5. osana sarjaa, joka juhlistaa koreografi Aapo Aaltokosken 30-vuotista taiteilijauraa. Ilta tarjoaa tanssia ja musiikkia yli kulttuurirajojen 4.-13.5. Tapahtumassa nähdään Poijärven ja Awadin lisäksi muun muassa tanssiteokset Navigatio, Together ja De Una Semilla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!